Все про першотравневий «пікніковий» кошик. Як скупитися недорого і без шкоди для здоровʼя?

Наближаються травневі свята. У більшості полтавців вони асоціюються з ароматом смажених на мангалі овочів та духмяними шашликами. Навіть ті, хто збирається не відпочивати на природі, а займатися «городньою трудотерапією», вже задумуються, як відсвяткувати успішну посадку присадибної ділянки. Тому для вас ми зранку традиційно промоніторили ціни на «пікніковий» набір продуктів на місцевих ринках. А також зібрали поради, як вберегтися від отруєння нітратами, які містяться в перших дарах весни.

Розпочнемо з салатного набору. Ціни на огірки та помідори тримаються в рамках 45-55 гривень за кілограм. Капуста та редиска дещо дешевші – від 30 до 35 гривень. Перша зелень – від 100 гривень за кілограм. Якщо брати лише на салат, то можна придбати її по 10 гривень за маленьку “вʼязаночку” на центральному ринку. Молодої картоплі поки-що знайти не вдалося. Перевірити кількість нітратів у весняних овочах в домашніх умовах не вдасться. Але можна зменшити їхній негативний вплив на організм. До прикладу, потримати огірки, помідори чи редиску деякий час у воді. У молодої капусти обовʼязково потрібно знімати верхнє листя, максимальна кількість нітратів концентрується саме в ньому. Загалом, приготувати смачний збірний салат для родини обійдеться у 50-60 гривень, в залежності від кількості інгредієнтів.

Найкращим гарніром до свіжого салату було і залишається мʼясо. Ціни на нього тримаються поки-що на колишньому рівні. Так, кілограм вирізки свинячої для приготування буженини коштує від 120 гривень за кіло. Купити готові замариновані шашлики обійдеться від 70 гривень за кілограм, курячі ніжки – від 50 грн, а натуральні сосиски для гриля від – 100. Економ варіант шашлику – сосиски звичайні для гриля коштують від 90 гривень за кілограм. Є весняний варіант “пікнікового” меню і для вегетаріанців – “задимлений” лаваш з сиром та зеленню. Приготувати його обійдеться десь у 50 гривень, якщо врахувати вартість шматочка сиру вагою 150-200 гр(близько 30 гривень), лавашу – 10 гривень і зелені за 10 гривень. Звісно, вирушати на відпочинок не прихопивши ще хліба та напоїв не варто. Тому, якщо додати ще вартість сидру чи квасу, мінеральної води, мучного і за потреби, здоби, то вартість кошика відразу зростає ще приблизно на 50 і більше гривень.

Таким чином, обрахувавши всі витрати, відпочити на травневі святавсією родиною обійдеться приблизно у 250 гривень. Якщо додати сюди ще пляшку вина (близько 90 гривень), та набір для приготування бутербродів, то доведеться “розкошелитися” ще не менше ніж на 100-150 гривень.

Наостанок зауважу, що якщо після вечірньої трапези довгоочікуваною “смачнющою” окрошкою, ви на ранок раптом стали себе зле почувати, у вас піднялася температура, порушилася робота шлунково-кишкового тракту, то це може бути результатом отруєння нітратами. Варто якнайшвидше звертатися до лікаря.

Читайте також про інші кулінарні бренди міста