У скільки полтавкам обійдеться випікання паски вдома?

За тиждень – Великдень, тому саме час підрахувати, у скільки нині обходиться випікання паски вдома. Візьмемо для прикладу класичний рецепт тіста, без цукатів, екзотичних фруктів чи інших поліпшувачів смаку. На один пухкий виріб використаємо приблизно кілограм борошна, яке коштує у супермаркетах від 10 гривень. Додаємо від п’яти до десяти яєць, краще домашніх, які обійдуться у 12 – 26 гривень. Також потрібно від 300 до 500 гр. цукру, ціна на який поки що у межах 15 грн. Отже, приплюсовуємо від чотирьох до семи гривень. До цього набору не обійтися без масла, якого потрібно 300 грам, дріжджів та склянки молока. А це ще виходить 40 гривень. Не забуваємо і про родзинки – 10 гривень невеликий стограмовий пакет. Крім основних інгредієнтів, на полтавських ринках чималий вибір пасхальних прикрас. Купляємо квіти з кондитерської мастики, посипку, глазур – ще мінімум 25 гривень. Отже, наша домашня екологічна випічка обійшлася у більш ніж 100 гривень. А якщо ще й випікати не одну пасочку?

До речі, держкомстат наводить дещо іншу розцінки на випікання паски. 


Загалом, полтавцям великодній стіл за найнижчими розцінками має обійтися у 500 гривень. Такі дані наводить директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Юрій Лупенко. З його слів,вартість домашньої паски складе 80 гривень за 1 кг готового виробу.

За нашими попередніми розрахунками вийшло дорожче, навіть без врахування процесу випікання. Тож, за скільки її цьогоріч пропонуватимуть в супермаркетах і на ринку міста поки-що невідомо.

Читайте також, що у Полтаві на вулиці готує їжу переможець “МастерШефу”