Скільки цьогоріч коштуватиме олів’є для полтавських господинь?

За інформацією Держстату , на станом на грудень минулого року продукти коштували : картопля  — 5,7 грн за кг, или 3,4 грн за 600 г, морква — 6,4 грн , цибуля  — 5 грн,  варена ковбаса , в середньому, 74,8 грн за кілограм, яйця — 23,8 грн за десяток.  Солені чи мариновані огірки  — 24,3 грн , горошок  23,6 грн,  майонез — 12,4 грн за 300-грамовий пакунок.  Тобто,  минулого року для приготування три кілограмової порції салату кг салату  потрібно було 130,2 грн.

Олів’є – 2018.  Що по чім?

Перші ніж вирушити на ринок, беремо за основу класичний рецепт олів’є:

    відварна картопля –  600 гр.

    відварна морква – 300 гр.

    варена ковбаса – 500 г

    зварені круто яйця –  8 шт.

    солоні або мариновані огірки – 500 гр.

    консервований зелений горошок – 1 банка

    майонез – за смаком

    сіль за смаком.

У 2018 році ціни «злетіли». У середньому, в Полтаві вони такі: картопля – 10 грн. за кілограм ( або 6 гривень за 600 грамів),  морква – 15 гривень ( 4, 50 за 300 грамів), цибуля – 14 грн за кг ( 1, 40 за сто грамів). Варена ковбаса – 96 гривень за кг, (48 гривень за 0,5 кг). Яйця – 29 гривень за десяток, (або 23,2 грн за 8 штук). Солоні огірки на ринку коштують близько 50 гривень за кг, ( 25 гривень за 500 грамів), банка зеленого горошку приблизно  24 гривні, майонез 17 гривень 300 грамова банка.

Складаємо всі цифри до купи і отримуємо 197, 1 гривень.  Тобто, цьогорічний тазик олів’ є подорожчав приблизно на 60 гривень у порівнянні з минулим роком. Майте це на увазі, розписуючи кошторис новорічного столу. Смачного!

 Раніше ми повідомляли Що готують на Новий рік у різних країнах світу