Під Полтавою відбудеться смачний фестиваль українських страв

«Золота сота» – місце, збудоване із серцем

За 18 кілометрів від Полтави у селі Петрівка розташована затишна зелена садиба «Золота сота». Три роки тому її відкрило подружжя Віталія та Марини Мостових.

За цей час спільними зусиллями вони змогли збудувати два будинки для зеленого сільського туризму і зараз завершують третій. Здається, що у активного подружжя все виходить напрочуд легко і просто, хоча розвиток власного бізнесу – справа надзвичайно складна. І потребує не лише грошей, сил, енергії, але й повної самовіддачі та любові до своєї справи.

Перший будинок я почав будувати іще у 2009-му році. Тоді планував, що це буде звичайна дача. Вже потім разом із дружиною Мариною ми вирішили спробувати розпочати власну справу, – розповідає Віталій Мостовий, який проводить для нас міні-екскурсію. – Зізнаюся, часом було дуже складно. Але хочу сказати, що Всесвіт усе бачить. Якщо ти дійсно чогось прагнеш – то це отримуєш, але потрібно наполегливо працювати. Наш бізнес поки що не приносить нам великих прибутків, тому що усе зароблене ми вкладаємо у розвиток. Зараз будуємо ще одну хатинку, яка буде повністю із екологічних матеріалів. Робимо усе самі. Я займаюся будівництвом, а дружина прикрашає стіни будинків авторським розписом.

Марина Мостова – і кухар, і адміністратор, і художник, і головна порадниця та натхненниця для чоловіка. Говорить, що сімейний бізнес Мостовим вдалося започаткувати лише тому, що обидва люблять справу, якою займаються.

Мій чоловік займається будівництвом, можна сказати, що вкладає сюди і руки, і душу. Я сім років працювала у готельному бізнесі, тому свій досвід вже реалізую у нашому проекті гостьових будиночків. Для мене надзвичайно важливо, щоб все було ідеально у питаннях чистоти, комфорту та зручності для клієнтів., – говорить Марина Мостова.

Так, завдяки спільній мрії Віталія та Марини три роки тому народилася «Золота сота». Це – і гостьові будиночки, до яких можна приїхати на тихий спокійний сільський відпочинок із великого міста. Це – і традиційна українська кухня: борщ, галушки, усе смажене, печене, варене – на смак гостей. Це – і пригощання справжніми наливками, вишнівками, калганівками, бехеровками і класичним українським продуктом, який подають на стіл у великих суліях. Але і це ще не все. У «Золотій соті» влаштовують майстер-класи із малювання на воскові, виготовлення ексклюзивного мила із медом та приготування українських страв.

А ще від садиби – 150 метрів до річки, де можна половити рибу або поплавати на човні. І ще – лікувальні курси апітерапії, коли гостя запрошують поспати на вуликах із бджолами і отримати унікальний мікромасаж вібраціями.

Відпочинок у будиночку для двох осіб впродовж однієї доби коштує 900 гривень; для чотирьох осіб – 1100 гривень. Попаритися у бані коштує 300 гривень. Звичайний сніданок – від 30 гривень, класичний або фірмовий борщ – 50-70 гривень. Апітерапія, риболовля, прогулянки на велосипеді та човні – безкоштовні.

За три роки родина вже має постійних клієнтів, які щороку приїздять на відпочинок із Києва, Харкова, Дніпра та, навіть, Німеччини. Гості, які зупиняються у «Золотій соті», відзначають затишну атмосферу, домашній комфорт і, звичайно ж, смачні страви.

Напевно, у мене це добре виходить, тому що я надзвичайно люблю готувати. Часто для наших гостей ми готуємо просто на вуличній печі, тоді страви набувають іще більше незвичайного смаку, – розповідає Марина Мостова.

Фестиваль борщу та українських страв

Звичайно, найбільш відомою і класичною українською стравою є борщ. У «Золотій соті» його готують за різноманітними рецептами. Приміром, у день наших відвідин на стіл подають борщ із яблуками. А фірмова страва закладу – борщ із медом, лимоном та самогоном. Його рецепт став відомим всій Україні завдяки участі Мостових у програмі «Страва честі» на телеканалі СТБ.

Цього року Мостові вирішили започаткувати у «Золотій соті» конкурс-фестиваль української кухні. 13-го липня на 12:00 до Петрівки зїдуться колеги, друзі та гості, які стануть учасниками незвичайного свята. У його рамках відбудеться конкурс із приготування найсмачнішого борщу. Куштувати страви та визначати переможця будуть шість членів журі. А потім автор найсмачнішої страви отримає не лише призи від кожного із членів журі, але й презент від організаторів – добу відпочинку у «Золотій соті».

Конкурсом із приготування борщу фестиваль не завершиться. Ще будуть – приготування галушок, дегустація домашніх міцних напоїв (до речі, кожного гостя, який приїде у вишиванці, чекає частування), майстер-класи, жива музика і справжні народні гуляння.

Приїхати на фестиваль до Петрівки, щоб незабутньо провести суботній день, можете і ви. Не сумнівайтеся – вам обов’язково сподобається і ви захочете побувати у «Золотій соті» знову!

Дізнатися більше про фестиваль борщу (а можливо – і зареєструватися для участі) можна за наступним посиланням.