Галушкові майстер-класи як полтавський туристичний бренд

Туристів вже не здивуєш міською пішохідкою, епохальними пам’ятниками, музейними експозиціями. Вони вимагають не лише емоції здивування, низки дат, їм хочеться бути безпосередніми учасниками подій. Відштовхуючись від цього бажання музеї створюють інтерактивні екскурсії. Заклади ж харчування та розміщення приваблюють до себе гастрономічними майстер-класами. Найчастіше в центрі уваги опиняється полтавська брендова страва – галушки.

Насправді, й до сьогодні тривають дискусії: полтавська галушка з начинкою чи порожня, з підливою? Одні експерти стверджують, що тільки порожнє тісто, бо з начинкою то вже вареник. Інші – що галушка має бути тільки з начинкою, але кулястої форми. Саме ця форма з тіста, зварена в юшці і є галушка. Цього принципу притримуються і в одному з найпопулярніших готелів Полтави, де вже кілька місяців поспіль проводять для екскурсійних груп з Полтавщини та сусідніх областей майстер-класи з приготування галушок з начинкою.

Господиня закладу туристичного розміщення Лариса Оніщук каже:

«Я вже дуже багато років працюю у сфері туризму. Ідея проводити майстер-класи з виготовлення полтавських галушок виникала невипадково. На різних конференціях та форумах, одразу після знайомства, запитували про полтавські галушки. Бо це справді наш місцевий бренд. Ще кілька років тому в Полтаві ніхто подібного не практикував. І сьогодні попит на подібні заходи шалений – людей дивує форма, смак, рецептура. Найчастіші наші гості – діти».

Малечі подобається бавитися з тістом, надавати галушкам чудернацьких форм, робити з них кульки та мішечки. Увесь процес супроводжує інтерактивна гра-вікторина на знання специфіки української кухні, різновидів етнічного посуду та продуктів для приготування страв.

«Це розширює кругозір, зацікавлює шукати самому щось особливе, порівнювати рецепти та продукти. Наприклад, про деякі речі, от як різновиди борщів та юшок української кухні я раніше сама не знала. Завдяки екскурсії – знаю», – каже мама Тетяна, котра супроводжує сьогодні на майстер-клас школярів Полтавської гімназії №32.

         Доки діти грають та відповідають на питання, зліплені ними галушки варяться. Шеф-кухар ресторану при готельному комплексі каже, що для готовності галушкам із содового тіста досить п’яти хвилин. Справжні полтавські галушки готують на паровій бані, тоді вони пухкі та ніжного жовтого кольору. Далі – дегустація. Зліплені власноруч галушки куштують, запиваючи узваром.

«У нас витримана повна інструкція по приготуванню їжі: перед майстер-класом діти одягають фартушки та чепчики, ховають волосся, миють руки. За чистотою та гігієною ми стежимо ретельно. Зазвичай, кухарські костюми наші гості використовують для фотосесії. Виходить яскраво», – підсумовує Лариса Оніщук та запрошує на гостину.

Дивіться також, полтавські галушки опинились серед переможців гастрономічної виставки.

Ольга Мороховська