Інтерв’ю з полоненими: росіяни відправили воювати проти ЗСУ вчителя української мови з Горлівки, який народився в Опішні

У полон до українських військових потрапив 52-річний учитель, що переїхав з Опішні в Горлівку та був примусово мобілізований в «ДНР» — його родина розмовляє українською, а син живе в Полтаві

Минулого тижня блогер Володимир Золкін виклав нове інтерв’ю з черговими солдатами противника, яких взяли у полон українські військові. На відео троє чоловіків, яких затримали ще 1 березня. Як виявилося, усі вони були мобілізовані з тимчасово окупованої Горлівки до російських військ і до того працювали в сфері освіти. Один з них — Сергій Запорожець — уродженець Опішні.

Як розповіли чоловіки в інтерв’ю, їх мобілізували ще 19 лютого — наступного дня після показової евакуації населення окупованої частини Донецької області. Відповідне розпорядження надали директори тих закладів освіти, де вони працювали. У випадку відмови вступати до війська грозили настанням відповідальності «за законами ДНР». Окрім того, освітяни боялися втратити роботу і, відповідно, джерело доходу.

Військове керівництво запевнило, що ротація буде недовга і без активних бойових дій. Нібито треба буде почергувати близько тижня і «пропустити кілька машин» — допоки не прибудуть підготовлені «кадрові військові ДНР».

На позицію біля Майорська вони прибули 21 лютого. В обіцяний час їх ніхто не звільнив і 1 березня вони потрапили під мінометний обстріл. Коли десантники ЗСУ наблизилися на достатню відстань, щоби їх почути, солдати оголосили, що здаються в полон. Це сталося 1 березня. Наші військові забрали понад 10 осіб — усі є працівниками сфери освіти у Горлівці або неподалік неї.

З того часу і до сьогодні вони перебувають у полоні. Минулого тижня до них завітав Володимир Золкін і попросив згоди на інтерв’ю. Чоловіки зізналися, що не проходили підготовки, а з їхнього екіпірування сміялися українські військові.

— У нас були каски зразка 1943-го та 1945-1954 років випуску. В нас не було бронежилетів, медичних пакетів і навіть санітара на всю позицію. Тобто, не дай боже що, поранення не було б як перев’язати навіть, — розповів рядовий стрілок Сергій Запорожець.

В інтерв’ю він також поговорив зі своєю дружиною. На запис цієї розмови обидва дали згоду. Сергій Запорожець привітався російською мовою, але далі розмовляв з дружиною українською. На здивовану реакцію інтерв’юерів він спокійно відповів, що вдома його родина розмовляє виключно українською мовою — включно із дорослими синами. До речі, один з них наразі живе у Полтаві, інший — у Мелітополі.

Як виявилося, Сергій Запорожець народився в Опішні, що на Полтавщині. До 2014 року він викладав у школі в Горлівці українську мову та літературу, а потім став учителем російської. У 2019 році його внесли до бази «Миротворця» через те, що він був членом виборчої комісії під час виборів ватажка так званої «ДНР» 2018 року, легалізуючи таким чином цю організацію.

На питання про те, чому чоловіки, свого часу, не полишили окуповану територію чи хоча б не відмовилися мобілізуватися, вони відповіли, що багатьох тримали обставини: старі батьки, відсутність достатнього доходу тощо, а відмовитися вони боялися та й сподівалися, що це такі самі показні навчання, яких ватажки «республіки» влаштовували влітку.

Нагадаємо, 5 березня у Миколаївській області наші війська взяли в полон 32-річного пілота Олексія Головенського з Криму, матір якого живе у Кременчуці, а родичі його дружини — в Харкові. В інтерв’ю журналістам Головенський заявляв, що лише здійснював розвідку і не знав про справжній стан речей в Україні, допоки не потрапив у полон.

Дарина СИНИЦЬКА, «Полтавщина»