Цифровізація України продовжується: бібліотеки – Хаби цифрової освіти в Дії

Проходить другий етап проєкту «Розвиток спроможності бібліотек-Хабів цифрової освіти”, який реалізується ВГО Українська бібліотечна асоціація за підтримки Програми розвитку ООН («Проєкт підтримки Дія») та Міністерства цифрової трансформації України.

У 12-ти областях України ‒ Вінницькій, Волинській, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Львівській, Полтавській, Рівненській, Тернопільській, Хмельницькій, Черкаській у квітні-червні 2023 р. на базі регіональних тренінгових центрів при обласних універсальних наукових бібліотеках організовано навчання координаторів бібліотек-Хабів цифрової освіти.

Так з 22 по 26 травня 2023 року на базі Регіонального тренінгового центру Полтавської ОУНБ імені І.П. Котляревського відбулися тренінги для 16 бібліотекарів-координаторів Хабів цифрової освіти публічних бібліотек Гадяцької, Горішньоплавнівської, Зіньківської, Карлівської, Кременчуцької, Лубенської, Лохвицької, Миргородської, Полтавської міських, Диканської, Новосанжарської, Семенівської селищних, Нехворощанської та Терешківської сільських територіальних громад Полтавської області. Вони поглибили свої знання та навички у цифровізації, познайомилися з кращими бібліотечними практиками, обмінювалися досвідом і тепер можуть надавати нові послуги і проводити корисні заходи для мешканців своїх громад.

Цифровізація України продовжується: бібліотеки - Хаби цифрової освіти в Дії, фото-1

Експертами ВГО Українська бібліотечна асоціація розроблено практичний посібник «Бібліотеки ‒ Хаби цифрової освіти», який допоможе всім, хто хоче створити у своїй бібліотеці Хаб цифрової освіти або удосконалити його діяльність, зробити це швидко та якісно, з оптимальним використанням ресурсів, врахувавши досвід колег.

Заступниця Міністра цифрової трансформації України з питань євроінтеграції Валерія Іонан наголошує, що бібліотеки є ключовими партнерами проєкту «Дія. Цифрова освіта» у роботі з підвищення цифрової грамотності українців. Керівник «Проєкту підтримки Дія» Володимир Брусіловський підкреслює, що цифрова грамотність є однією з головних передумов, аби люди могли користуватися цифровими послугами, тому ПРООН у стратегічному партнерстві зі Швецією продовжить підтримувати розвиток цієї сфери. Президентка ВГО Українська бібліотечна асоціація Оксана Бруй акцентує важливість використання потенціалу бібліотек як соціальних інституцій, зокрема щодо розвитку цифрових компетентностей населення України.

«Проєкт підтримки Дія» розпочав роботу в 2021 р. і спрямований на подолання цифрового розриву між поколіннями та різними соціальними групами. Його головна мета – підвищити доступність нових цифрових рішень, щоб кожен чоловік та жінка в Україні могли користуватися електронними послугами та ніхто не залишився поза увагою.

Більше про проєкт читайте за посиланням.

Щоб стежити за важливими повідомленнями, підписуйтеся на наш Telegram.