У Полтаві за місяць волонтери сплели понад 1600 м² маскувальних сіток для військових

Впродовж місяця волонтери групи «Hand made для Армії руками небайдужих полтавок» сплели 93 маскувальні сітки – це 1627 м² та 32 «чугайстри» (маскувальні костюми) для українських військових. Про це повідомила координаторка волонтерської групи Тетяна Сігіда.

Маскувальна сітка волонтерів на автомобілі військових Маскувальна сітка волонтерів на автомобілі військових

У Полтаві волонтерська група «Hand made для Армії руками небайдужих полтавок» працює з вересня 2014-го. За майже 9 років, волонтери сплели для бліндажів та техніки військових 5351 маскувальну сітку – це 97711 м² та відправили на фронт 1376 маскувальних костюмів.

«Чугайстри» – маскувальні костюми, які сплели волонтери «Чугайстри» – маскувальні костюми, які сплели волонтери

«Ми неодноразово повідомляли, що працюємо щодня, без вихідних – добровільно та безоплатно. Але волонтерську діяльність доводиться суміщувати із професійною. Серед нас педагогині, психологині, бухгалтерки, журналістка, ветеринарки, медичні працівниці, бібліотекарки, менеджерки та держслужбовиці. Дехто вже на пенсії.

По буднях зазвичай маскувальні сітки плетуть до 8-9 дівчат – зазвичай з 8:30 до 20:30, бо хтось прибігає після роботи. Але одночасно десь 2-4 людини. На вихідних підтягується чисельніша команда, точніше більша кількість задіяна одночасно: десь 6-8 людей.

„Чугайстри“ створюють 5 майстринь на „базі“, 2 вдома та „бібліотечна“ команда. Їм також час від часу доводиться працювати наодинці.

Маємо підтримку 5 дівчат-нарізальниць: одні можуть приходити по буднях, інші на вихідні. 24/7 не вдається працювати, тож надзвичайно цінуємо допомогу людей, які відгукуються на наше прохання допомогти із нарізанням вдома.

3 наші фарбувальниці завалені нашими запитами. Взимку нас просто рятують дівчата з котельні: усе фарбування на них.

Ще є 4 „дизайнерки“: вони шиють спідню білизну, зстрочують стрічки, створюють килимки. Маємо підтримку наших 2-х постійних водіїв: вони чи не щодня розвозять й забирають матеріали та роблять відправки й забирають вантажі з пошти. Отже, десь 30 постійних учасників», – розповіла про роботу волонтерської групи координаторка Тетяна Сігіда.

Охочим допомогти у плетінні маскувальних сіток, «чугайстрів», нарізанні тканини або її фарбуванні, можуть додатися в групу на Facebook «Hand made для Армії руками небайдужих полтавок» та зв’язатися із волонтерами. https://www.facebook.com/groups/1467469663514846/

Ольга ГРИНЕНКО, «Полтавщина»