У Полтаві відкрили філармонію за 94 мільйони — гранітна плитка з Італії, кришталеві люстри й оксамит

На вулиці Гоголя офіційно відкрили обласну філармонію, яку реставрували 12 років і витратили на це 94 млн грн

Сьогодні після десятирічної реставрації відкрили Полтавську філармонію. В лютому 2009 року у філармонії під час дитячого концерту сталося коротке замикання на другому поверсі, яке призвело до пожежі. Людей швидко евакуювали, а будівля була частково зруйнована. 12 років велися роботи, змінювалися підрядники, але сьогодні у будівлі відбувся перший концерт після відродження філармонії.

На відкриття із Києва приїхав заступник керівника Офісу президента України Кирило Тимошенко. Також на захід перші особи полтавського політикуму: голова ОДА Олег Синєгубов, голова облради Олександр Біленький, його заступник Олександр Лемешко, а також обласні й міські депутати «Слуги народу».

ІВ «Полтавщина» побувала на відкритті й спробує занурити читачів в атмосферу розкоші й мистецтва.

Полтавська обласна філармонія після реставрації | Фото Олега Журавльова

На вході у філармонію — змішані почуття. Від будівлі віє легкістю, а фасад пофарбований у ніжний абрикосовий колір. А ось пластиковий чорний навіс над входом, схоже, зроблений із матеріалу, що і старі полтавські зупинки — полікарбонату. Плитка на виході виглядає дешево й уже в деяких місцях пішла хвилями. На фасаді висить прозора табличка, яка нагадує відвідувачам, що така краса побудована за сприяння президента Володимира Зеленського.

Хапаємося рукою за поліровану металеву ручку, тягнемо на себе важкі дерев’яні двері й опиняємося у світлому вестибюлі, осяяному теплими вогнями кришталевих люстр. Попереду — велике дзеркало, щоби відвідувачі могли оглянути себе у повний зріст і, можливо, зробити селфі. З двох боків — фігурні квадратні дзеркала. На підлозі — коштовна італійська гранітна плитка, покладена чорно-білим візерунком.

Ліворуч — гардеробна. Куртки, шуби й плащі тут прийматимуть дві працівниці філармонії. Праворуч — вхід у фойє. Воно також виконано у ніжних абрикосових кольорах. На стінах — фігурні лампи у вигляді свічок, дзеркала та фотографії артистів філармонії. Біля східців, які ведуть на другий поверх, стоїть клавесин — старовинний струнно-щипковий інструмент. На підлозі стоять пуфи, обтягнуті м’якою сірою тканиною.

У фойє є вхід у чоловічу, і жіночу вбиральні, окремо облаштований туалет для людей з інвалідністю. Вбиральні виконані у загальному стилі філармонії — ніжне світло і великі дзеркала.

З фойє ми потрапляємо у вестибюль. Тут працює буфет. Двоє офіціантів за барною стійкою подаватимуть відвідувачем коньяк, шампанське та різні напої.

Підкріпившись, заходимо з вестибюля у концертну залу філармонії.

М’які крісла обтягнуті червоною тканиною. Всього у залі 321 місце. До пожежі у 2009 руку їх було більше — 340 місць. Їх кількість скоротили для кращої зручності та з міркувань правил безпеки. Відстань між рядами збільшили та крісла поставили далі від стін.

На передньому ряду можна легко демонтувати крісла, щоби заїхала людина на інвалідному візку. Також глядацькі місця розміщені на балконі. Щоб туди потрапити, потрібно піднятися на другий поверх гранітними східцями. Штори й сценічна завіса зроблені з червоного оксамиту.

На стелі висить окраса концертної зали — велика кришталева люстра. Вона випромінює тепло-біле світло, яке нагадує блиск свічі. Але все освітлення у філармонії від світлодіодних ламп.

Щодо акустики, то, за словами директора філармонії Олега Тищика, її налаштовували понад місяць. Сьогодні у Полтаву приїхав експерт із Києва, який сказав, що акустичне обладнання філармонії одне з найкращих в Україні. У залі працюють два 3D-проектори, які утворюють різну графіку на стінах зали.

Загалом атмосфера філармонії занурює людей в атмосферу минулих епох. Про 21 століття нагадують плазмові монітори на стінах та камери відеоспостереження, які з різних кутів спостерігають за відвідувачами. Як розповів директор філармонії, камери відеоспостереження повністю охоплюють будівлю по периметру. Вони направлені на вхідну групу, гардероб, у фойє та на місця у залі. Все, що відбувається біля філармонії й в середині будівлі, під контролем адміністрації.

Також зазначимо, що всі комунікації — утеплення, електроенергія, сантехніка і каналізація — замінені на нові.

У складі філармонії 148 осіб, з них більше сотні — це артисти. Раніше філармонія була збитковою, Олег Тищик говорить, що старатимуться зробити заклад прибутковим. Квиток на концерт коштуватиме від 80 грн до 250 грн.

Директор філармонії Олег ТищикДиректор філармонії Олег Тищик

Сьогодні ввечері пройде урочистий концерт. Повноцінний сезон у філармонії розпочнеться із 2 листопада, тому варто слідкувати за анонсами.

На всю цю красу витратили 94 млн грн. Сума порівну поділена між обласним і державним бюджетом. Проект реставрації розробив ФОП Олександр Сопільняк, дизайн інтер’єрів — одеська Dekart Studio. Будівельні роботи останніх трьох років виконувало ТОВ «СЕН».

На майбутнє у Полтаві заплановане відкриття ще низки культурних об’єктів. Голова Полтавської ОДА хоче відкрити у згорілому будинку Дворянського зібрання малу оперу, а у Будинку генерал-губернатора школу балету.

Микола ЛИСОГОР, «Полтавщина»