У Полтаві відбудеться інтернет – вікторина «10 запитань про Пилипа Орлика та його Конституцію»

«10 запитань про Пилипа Орлика та його Конституцію» Так називається інтернет-вікторина, яку організовують Північно-східний відділ Інституту нацпам’яті та музей «Поле Полтавської битви». Присвятили захід 310-ій річниці ухвалення Конституції Пилипа Орлика.

«Нагадаю, ця памятна дата відзначається цьогоріч на державному рівні. Маємо на меті привернути увагу громадськості до такої знакової події в історії Гетьманщини, як прийняття однієї з перших конституцій в світі. Карантинні обмеження не дають змоги проводити масштабні заходи. Тож, концентруємося на поширенні важливих історичних знань у мережі інтернет,зокрема у Фейсбуку. Креативним і ефективним способом є інтернет-вікторини», – говорить регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Полтавській області Олег Пустовгар.

«В експозиціях нашого музею постаті цього видатного гетьмана, соратника Івана Мазепи приділяється чимало уваги. У залі про історію Української держави другої половини ХVІІ – початку ХVІІІ століття значна частина картин, різноманітних артефактів присвячена гетьманам Іванові Мазепі та Пилипу Орлику. У 2005 році за кошт облбюджету, за підтримки обласної радита облдержадміністрації видано книгу «Пилип Орлик». Її авторами є історик-музейник Олександр Янович та заступниця директора з наукової роботи нашого музею Людмила Шендрик. Спільно з Українським інститутом національної пам’яті завершуємо працю над виставковим проєктом, який розвінчує російські імперські міфи про Полтавську битву. Зокрема, у одному із стендів виставки йтиметься й про першу політичну (мазепинську) еміграцію та Конституцію Пилипа Орлика. Сьогодні ж запрошуємо до участі у вікторині «10 запитань про Пилипа Орлика та його Конституцію», – говориться у зверненні організаторів до читачів офіційної Фейсбук-сторінки музею «Поле Полтавської битви».Для участі у вікторині треба зайти на сторінку музею «Поле Полтавської битви» https://bit.ly/36uYWfO

й у коментарях під відповідним дописом поставити «+», а відповіді надсилати до 1 грудня у «приватні повідомлення» офіційної сторінки музею. Переможців чекають призи – книги й брошури, що видані за підтримки Інституту нацпам’яті, та презентаційні набори «Полтава-туристична». Підбиття підсумків відбудеться 7 грудня – з нагоди Всеукраїнського тижня права.

За матеріалами Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті