У Полтаві відбудеться презентація виставки “Українська революція 1917-1921 років: регіональний вимір”

27 січня о 10 годині у Полтавському краєзнавчому музеї імені В. Кричевського (зала №22) відбудеться презентація виставки “Українська революція 1917-1921 років: регіональний вимір”.

22 січня Україна відзначала День Соборності, а 29 січня вшановується пам’ять Героїв Крут. 22 січня у 1918 році на хвилі національно-визвольних змагань Українська Центральна Рада вперше у XX столітті проголосила незалежність України. На захист молодої держави від російсько-більшовицької агресії під Крутами 29 січня 1918 року стала українська молодь. На державному рівні День пам’яті Героїв Крут почали відзначати з 2003 року.

Щорічне вшанування пам’яті Герої Крут закріплено у Постанові ВРУ від 16 травня 2013 року “Про відзначення подвигу героїв бою під Крутами”. 22 січня 1919-го, на Софійському майдані в Києві Українська Народна Республіка та Західноукраїнська Народна Республіка об’єдналися в одну державу.

До цих пам’ятних дат Український інститут національної пам’яті підготував виставку “Українська революція 1917-1921: регіональний вимір”. Вона присвячена перебігові подій Української революції 1917-1921 років у різних регіонах, а також українському національному руху цієї доби за межами України. Окремий стенд присвячено Полтавщині – революційним подіям та видатним діячам.

Виставка складається з 14 тематичних банерів, кожен з яких присвячений окремому регіону України або ареалу діяльності українського національного руху. Зокрема, йдеться про Київщину, Полтавщину, Волинь, Поділля, Слобожанщину, Галичину, Крим тощо. Обраний авторами підхід дозволив переконливо продемонструвати, що революційні події сто років тому мали загальноукраїнський характер: на сході і заході, півночі та півдні – скрізь в Україні відбулося національне пробудження, почалося державотворення. У роботі над створенням виставки взяли участь співробітники регіональних представництв Українського інституту національної пам’яті. Кожен з них запропонував важливі віхи та акценти для представлення подій Української революції у своєму краї. Завдяки архівним, музейним та приватним колекціям, наданим у розпорядження авторів, виставка наповнилася унікальними фотографіями тієї доби. Над виставкою працювали: Ярослав Файзулін (керівник авторського колективу), Віталій Скальський, Максим Майоров, Богдан Короленко, Сергій Горобець, Едуард Зуб, Ігор Кочергін, Богдан Галайко, Олег Пустовгар та дизайнер Оксана Женжера. Проєкт створений Українським інститутом національної пам’яті спільно з партнерами з Інституту історії України Національної академії наук та Державної архівної служби.

Електронний варіант виставки доступний за посиланням.

Читайте також: Театр Гоголя запрошує на вистави в лютому