У Полтавській області створять кімнати для постраждалих від домашнього насильства

Вчора, 19 травня, відбулося засідання Міжвідомчої координаційної ради з гендерних питань та проблем сім’ї при обласній державній адміністрації. За повідомленням Полтавської обласної державної адміністрації, засідання провела заступник голови облдержадміністрації Катерина Рижеченко. Основна тема – розвиток мережі спеціалізованих служб в області для постраждалих осіб від домашнього насильства.

У Полтавській області створять кімнати для постраждалих від домашнього насильства, фото-1

«Нарешті люди почали розуміти, що не варто терпіти домашнє насильство. Частіше стали звертатися за допомогою, яку реально отримують в короткі терміни. Тому варто об’єднати якомога більше небайдужих, відповідальних служб та згуртуватися заради єдиної мети – вчасно допомогти постраждалим від домашнього насильства й мінімізувати такі прояви надалі», – наголосила Катерина Рижеченко.

У Полтавській області створять кімнати для постраждалих від домашнього насильства, фото-2

Як повідомила заступник директора Департаменту соціального захисту населення ОДА Ліана Новосад, в області зараз діють два притулки для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі: Полтавський обласний соціальний центр матері та дитини Полтавської обласної ради (10 місць) та притулок для жінок Благодійної організації «Світло надії» (35 місць). Для забезпечення соціального замовлення послуги притулку для осіб, які постраждали від домашнього насильства, в бюджетах територіальних громад виділено 240 тис. грн.

«Важливо навчити людей, як здійснювати свої повноваження у вказаному напрямку, щоб профілактика протидії домашньому насильству та допомога надавалася фахово. Також потрібно забезпечити координацію між відповідальними працівниками», – сказала Ліана Новосад.

У Полтавській області створять кімнати для постраждалих від домашнього насильства, фото-3

Упродовж року за кошти місцевих бюджетів планується створити ще 3 кризові кімнати в Полтаві, Кременчуці, Шишацькій територіальній громаді та 1 денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі в Кременчуці. Нині виділені приміщення, в яких проводять ремонтні роботи.

Також у 2021 році діють 20 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та /або за ознакою статі. Для їхньої роботи виділено 47 тисяч грн. Наразі бригади вже зробили 59 виїздів.

Інспектор управління превентивної діяльності ГУ Нацполіції в Полтавській області Владислав Васюта повідомив, що за перший квартал цього року надійшло 3 571 звернення за ознаками домашнього насильства, зокрема 1958 підтверджені, складено 539 приписів та 869 протоколів.

«Звернень порівняно з минулим роком збільшилося на 47%. Така тенденція обумовлена збільшенням кількості громадян, які перебувають вдома, виникає складна фінансова ситуація в умовах карантинних обмежень», – сказав Владислав Васюта.

У Полтавській області створять кімнати для постраждалих від домашнього насильства, фото-4

Загалом за минулий рік до поліції надійшло 21 162 заяви та повідомлення за ознаками домашнього насильства.

Нагадаєсо, раніше На Полтавщині створять патронатні сім’ї для дітей-сирот