У Кременчуці три ПТУ виграли державний конкурс і отримають 3 млн грн на створення навчально-практичних центрів

Три заклади профосвіти Кременчука перемогли у конкурсі на створення навчально-практичних центрів і отримають 3 млн грн субвенції від держави

Комісія Міністерства освіти і науки визначила 53 заклади профосвіти, які отримають кошти на створення навчально-практичних центрів. Серед переліку — три ПТУ Кременчука, які виграли конкурс. Відповідний наказ був зареєстрований 23 квітня.

Конкурс на фінансування облаштування таких центрів МОН провело у лютому цього року. Заявки могла подавати ті заклади професійної освіти, які не мають жодного навчально-практичного центру або мають і хочуть посилити технічну базу. Також обов’язковою умовою було те, щоби в закладі навчалося щонайменше 400 осіб.

У результаті конкурсна комісія відібрала 53 заклади у 21 регіоні. Загалом на них із держбюджету витратять 100 млн грн. Найбільше навчально-практичних центрів мають облаштувати у Львівській області — у 6-ти закладах. У Рівненькій та Дніпропетровській областях обрали по 4 заклади й у Вінницькій, Івано-Франківській, Херсонській, Полтавській областях і Києві та області — по 3.

Усі полтавські ПТУ, які виграли конкурс, розташовані у Кременчуці. Це, зокрема:

  • Регіональний центр професійно-технічної освіти № 1;
  • Вище професійне училище № 7;
  • Професійно-технічне училище № 26.

Закупівля обладнання для відбуватиметься на умовах співфінансування. Не більше 70% коштів оплачується за рахунок субвенції з держбюджету, а не менше 30% — за кошти місцевих бюджетів. Окрім того, не більше 20% від загального розміру субвенції можна буде використати на капітальний ремонт.

Назва закладу Загальна вартість створення НПЦ, грн Сума субвенції, грн Перелік професій, за якими планується створення НПЦ
Регіональний центр професійно-технічної освіти № 1 869 100 607 800 Кухар
Кондитер
Офіціант
Майстер ресторанного обслуговування
Портьє
Покоївка
Черговий по поверху (готелю, кемпінгу, пансіонату)
Вище професійне училище № 7 2 580 000 1 806 000 Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування
Професійно-технічне училище № 26 1 170 200 819 100 Слюсар з механоскладальних робіт
Слюсар-ремонтник
Слюсар-інструментальник
Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів

Додамо, що, за даними Міністерства освіти і науки, перед початком конкурсу на створення навчально-практичних центрів загалом з бюджету планували виділити 259 млн грн. Після розподілу держбюджету з урахуванням потреб на боротьбу із коронавірусом, вдалося зберегти 100 млн грн для закладів професійної освіти.

Нагадаємо, у 2020 році в Полтавській області 11 училищ та ліцеїв об’єднають у 5, а Кременчуцький навчальний центр № 69 ліквідують

Дарина СИНИЦЬКА, «Полтавщина»