Сьогодні-день пам’яті Рівноапостольного князя Володимира, Хрестителя Русі

Рівноапостольний Володимир, хреститель Русі, на віки визначив духовну долю нашої Церкви і народу. Згідно з історичними джерелами , він розширив межі своєї держави від Балтійського моря на півночі до річки Буг на півдні. Але душа князя, що шукала істинну віру, не знаходила спокою. Він почав відкрито сумніватися в істинності язичницьких божеств. Князь Володимир зібрав своїх старшин і бояр на раду. Було вирішено послати послів і випробувати кожну віру на місці. Вибрали десять мужів, “добрих і освічених”, і послали їх до мусульман, латинян і греків. Найсильніше враження на послів справило богослужіння греків в константинопольському храмі на честь Софії Премудрості Божої. “І не знаємо ми на небі ми були,  чи на землі, бо на землі не можна бачити такої краси”, – розповіли посли після повернення до Києва.

 Літописи повідомляють, що князь Володимир особливо піклувався про духовну освіту народу. Святе Хрещення прийняли після Києва жителі Новгорода і Смоленська, Полоцька і Турова, Пскова, Луцька, Володимира-Волинського, Чернігова, Курська, Ростова Великого і інших руських міст.

При святому рівноапостольному великому князі Володимирі Київська Русь досягла розквіту. Під час монголо-татарського нашестя чесні останки святого князя Володимира були поховані під руїнами Десятинної церкви. У 1635 році вони були знайдені, чесна голова святого князя Володимира покоїлась в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври, малі часточки святих мощей – в різних місцях. У другій половині XIX століття в Києві був споруджений храм на честь святого рівноапостольного князя Володимира, який в даний час є патріаршим кафедральним собором.

Читайте також: Українські школи запрацюють у звичному режимі з першого вересня – рішення МОЗ