Суд призначив 12 років ув’язнення жінці, яка зливала окупантам інформацію та переховувалася у Кременчуці

Суд призначив покарання особистій інформаторці генерала російського ГРУ, який причетний до збиття «Боїнга» MH-17. Від правосуддя жінка переховувалася на Полтавщині — її затримали в Кременчуці

Як повідомила прес-служба СБУ, правоохоронці зібрали неспростовні докази вини колаборантки, яка «зливала» окупантам інформацію про Сили оборони у фронтових районах Донеччини. Зловмисницю затримали у червні минулого року в результаті спецоперації у Кременчуку, де вона намагалась переховуватись від правосуддя.

Суд призначив їй покарання – 12 років тюрми з конфіскацією майна.

За даними слідства, жінка була інформаторкою кадрового співробітника російської воєнної розвідки генерал-майора Сергія Дубінського, також відомого під позивним «Хмурий». Саме він причетний до збиття пасажирського літака «Боїнг», який виконував рейс MH-17 у липні 2014 року.

Встановлено, що інформаторка, яка мешкала у селищі Благодатне Донецької області, особисто знайома з терористом. Після початку повномасштабного вторгнення вона вийшла через анонімний месенджер на «Хмурого» і запропонувала свою допомогу у війні проти України.

За його вказівкою зловмисниця збирала розвіддані про місця базування та переміщення Сил оборони в районах Вугледара, Павлівки та Великої Новосілки. Також вона передавала воєнній розвідці рф інформацію про фортифікаційні споруди та інженерні загородження українських військ на східному фронті.

Крім того, колаборантка проводила відеофіксацію наслідків російських повітряних атак на території регіону і відправляла агресору відповідні «звіти». Ще одним її завданням був збір і передача ворогу персональних даних учасників руху опору на тимчасово окупованій території на сході України.

Під час обшуків помешкання зловмисниці виявлено мобільний телефон із доказами злочинної діяльності.

Суд визнав жінку винною за ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (надання незаконним збройним чи воєнізованим формуванням, створеним на тимчасово окупованій території, та/або збройним формуванням держави-агресора допомоги у веденні бойових дій проти Збройних Сил України).

Розслідування проводили співробітники СБУ у м. Києві та Київській області за процесуального керівництва Київської обласної прокуратури.

Служба безпеки наголошує на невідворотності покарання за злочини проти України.

Анастасія НЕДОГОРСЬКА, «Полтавщина»