Суд відмовився збільшувати заставу для Євгена Диканя до 3 млн грн

У суді продовжують розглядати справу хабарництва в Полтавській міськраді. Депутат Євген Дикань залишився на свободі, але має віддати закордонний паспорт. Головного архітектора міста Миколу Шевельова прокуратура хоче відсторонити від посади

27 вересня в апеляційному суді пройшло два засідання по справі корупції в Полтавській міській раді. За версією слідства, депутат Євген Дикань і начальник управління архітектури Микола Шевельов вимагали від підприємця $5000 за оформлення вивіски закладу «Я ❤ кебаб», що на вул. Соборності, 32.

Сьогодні прокуратура намагалася обрати більш жорсткий запобіжний захід головному архітектору міста Миколі Шевельову. 6 вересня Октябрський райсуд Полтави не призначив йому жодного запобіжного заходу.

Прокурор Юрій Осюк попросив взяти чиновника під варту або, як альтернативу, призначити йому заставу 3 млн грн. У своє виправдання Микола Шевельов відповів, що Євген Дикань не міг на нього впливати з питання видачі паспорта об’єкта. Вплив на управління має лише міський голова Олександр Мамай та його перший заступник Валерій Пархоменко. Крім того, Микола Шевельов не пам’ятає підприємця Івана Сасіна, який начебто дав 5 тис. доларів за видачу паспорта фасаду об’єкта нерухомості.

Зрештою суд клопотання не задовольнив, Микола Шевельов залишається без запобіжного заходу. Прокурор повідомив, що 29 вересня клопотатиме про відсторонення підозрюваного від посади головного архітектора.

Матеріали кримінального провадження

Одразу ж після цього колегія суддів у складі Оксани Корсун, Олександра Захожая та Наталії Харлан розглянула запобіжний захід для підозрюваного Євгена Диканя. Прокуратура просила обрати для нього більш жорсткий запобіжний захід. 4 вересня Октябрський райсуд відпустив Євгена Диканя під заставу 681 тис. грн. Юрій Осюк попросив взяти Євгена Диканя під варту або збільшити розмір застави до 3 млн грн. 22 вересня судді оголосили перерву для того, щоб в суд з’явився слідчий та пояснив, коли саме наклали арешт на автомобілі Євгена Диканя.

Минулого разу інший прокурор Сергій Дяченко просив заборонити Євгену Диканю спілкування з 18 особами, зокрема, з міським головою Олександром Мамаєм. Сьогодні таке клопотання прокуратура не висувала.

Прокурор аргументував підставу для призначення застави у 3 млн грн тим, що Дикань самовільно покинув місце проведення слідчих дій. Мова йде про обшук в автомобілі депутата 22 вересня. Дикань пояснив, що не знав, що це обшук, був присутнім і місце не покидав.

Іван Сасін Іван Сасін

Про взяття Диканя під варту і про призначення більшої застави активно наполягав підприємець Іван Сасін, який, за версією слідства, і приніс хабар:

— Я вважаю, що це неповага до суду — використовувати обманливі факти та знижуючи прибуток. Фінансовий стан Євгенія — декілька мільйонів доларів і ви не берете це до уваги. У нього дуже багато коштів готівкою, що він підтверджує у своїй декларації. Сотні тисяч доларів лежать на рахунках. Я вважаю суму, що призначена судом першої інстанції, імітацією запобіжного заходу, яка не відповідає платоспроможності Євгенія. Він отримав відсотки від депозиту 300-400 тис. грн, що збільшує його дохід. Тому всі його розповіді, що він живе на 50 тис. грн в місяць, є оманливими. Перед нами доларовий мільйонер, для нього взагалі не проблема сума застави. Крім того, оточення Євгена Диканя — це дуже заможні люди, які можуть внести будь-яку заставу. На мою думку, треба скасувати заставу і просто тримати його під вартою.

Євген Дикань Євген Дикань

На попередньому засіданні Іван розповів як давав хабар: він передав адміністратору ресторану «Болоньєта» Анастасії $3000. Вона їх перерахувала, поклала до тумбочки, а потім подзвонила та написала про це Євгену Диканю. Це були гроші від правоохоронців для слідчих дій, які переписали покупюрно та потім вилучили. Ще $2000 Сасін віддав ще раніше іншій людині, яку прислав Дикань. Це були його гроші й зараз їх не можуть знайти.

Зрештою колегія суддів прийняла рішення покласти на Євгена Диканя зобов’язання прибувати до слідчого за першою вимогою та не відлучатися із місця проживання без дозволу слідчого та прокурора. Також йому слід утримуватись від спілкування зі свідками, потерпілими та іншими підозрюваними, передбаченими у кримінальній справі. Євген Дикань зобов’язаний віддати на зберігання до державних органів паспорт для виїзду за кордон та інші документи. В іншій частині ухвалу Октябрського суду залишили без змін.

Зрештою Євген Дикань повідомив, що уже добровільно відніс свій закордонний паспорт у районний відділ міграційної служби на вулиці Олени Пчілки, 19. Дикань пояснив, що нікуди не збирається тікати, бо працює депутатом міськради й приймає рішення, які важливі для міста.

Микола ЛИСОГОР, «Полтавщина»