СБУ проводить обшуки в управлінні ЖКГ Полтави з приводу підрядів на утримання вулиць

Протягом дня правоохоронці проводять слідчі дії в управлінні та вилучають документацію, пов’язану із замовленнями на утримання доріг харківському ТОВ «ДБК Квант»

17 травня співробітники УСБУ у Полтавській області розпочали обшуки в управлінні ЖКГ Полтавського міськвиконкому. Оперативники вилучають документи, пов’язані із підрядами на утримання вулиць, які міська влада надавала ТОВ «ДБК Квант». В офісі дорожньої організації обшуків не проводилося. Більше подробиць поки що не повідомляють.

Довідково. Утримання вулиць Полтавської громади у 2022 році обходиться у середньому 300 тисяч гривень на день. Після штучного банкрутства КП «ПМШЕД» у 2016 році, місто почало замовляти цю послугу приватним харківським компаніям і за не повні 7 років сплатило за неї вже понад 750 млн грн.

З початком війни Полтава стала економити десятки мільйонів на цьому «золотому» підряді з утримання вулично-дорожньої мережі. Для прикладу, якщо раніше протягом січня-квітня витрачали по 50-60 млн грн, то цього року — лише 30 млн грн. Втім, цю суму не можна назвати мало, оскільки, наприклад, Кременчуку подібної суми вистачає на усі 12 місяців.

Нагадаємо, у квітні міська влада неофіційно повідомила, що державне казначейство з відома Полтавської ОВА не пропускає платежі підряднику «ДБК Квант». Начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін заперечив цю інформацію: обласна влада не має повноважень гальмувати платежі за утримання вулиць, бо це не капітальні витрати. Однак, за його словами, щодо цього підряду дійсно є питання, адже актами «закриваються» великі суми, а особливих робіт не видно.

Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»