Прокурор області: Скасування судом підозр посадовцям «СМНК» за порушення поверховості — це не зрада, а перемога

Антон Столітній вважає, що скасування судом підозри посадовцям «СМНК» — це не «зрада», а «перемога», адже суд фактично визнав їх винними в адмінправопорушенні. А такий висновок допоможе прокуратурі в іншому суді скасувати зміни до Генплану Полтави, якими збільшили граничну висотність будинків в історичній частині міста

Керівник Полтавської обласної прокуратури Антон Столітній на своїй прес-конференції прокоментував рішення Октябрського райсуду Полтави, яким скасовано підозру директорам «СМНК-37» і «Логосс», які звели занадто високий будинок на Пилипа Орлика, 26.

Нагадаємо, що у 2018 році мер Полтави Олександр Мамай заявляв, що головний архітектор міста Микола Шевельов бере на себе особисту відповідальність за те, що висота будинку на Пилипа Орлика не перевищуватиме 23 метри. Саме така максимальна висота забудови була на той час дозволена в історичному центрі Полтави. За 2 роки Полтавська міськрада затвердила новий генплан Полтави, де була збільшена дозволена поверховість новобудов. Тепер вона становить 29 метрів замість 23-х.

І якраз майже 29 метрів, за підрахунками слідчих, становить висота будинку на вул. Пилипа Орлика, 26. Хоча за проектом він не мав перевищувати 23 метри. За фактом таких порушень, у травні 2020 року, полтавські слідчі поліції відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 366 ККУ (Складення та внесення в офіційні документи завідомо неправдивих відомостей за попередньою змовою групою осіб).

Будинок SMNK на вул. Пилипа Орлика, 26 Будинок SMNK на вул. Пилипа Орлика, 26

Однак кримінальної відповідальності посадовці із компаній-забудовників не понесуть — можливо, відбудуться лише адмінпокаранням. Антон Столітній вбачає у цьому не так умовну «зраду», як «перемогу»:

— Ми по різному дивимося на це судове рішення. Щодо скасування підозр, то в цьому рішенні суд зазначив про те, що службові особи підприємства (їх прізвища вказані у рішенні) скоїли адмінпорушення за ст. 96 КУпАП (Порушення вимог законодавства, будівельних норм, стандартів і правил під час будівництва), що передбачає відповідальність. Ми маємо позов в суді і є рішення, де йдеться про порушення. Ми направимо позов на адмінкомісію. І це нам допоможе виграти справу у суді, — прокоментував рішення суду Антон Столітній.

Про яку судову справу говорить Антон Столітній?

У травні 2021 року прокуратура області подала до Полтавського окружного адмінсуду позов про порушення у новому Генплані Полтави. На думку прокурорів, рішення «Про затвердження внесення змін до генерального плану м. Полтава» неправомірне та спірне. Воно порушує інтереси держави у сфері містобудівної діяльності та охорони культурної спадщини, забезпечення сталого розвитку територій, та надає право забудовникам на проектування будівництва багатоквартирних житлових будинків значно більшою максимальною висотою в центральному історичному ареалі та центральній комплексній охоронній зоні Полтави. А це, на думку прокуратури, спаплюжить загальний вигляд центральної частини міста, призведе до дисгармонійної забудови та втрати візуально видового зв’язку із пам’ятками архітектури.

Наступне засідання суду, як повідомив Антон Столітній, має відбутися 14 липня:

— У нас уже немає функції загального нагляду. Тому для досягнення мети ми витрачаємо дуже багато професійних калорій. Стосовно забудови у центральній частині міста, то, як ви вже знаєте, нами пред’явлено позов до міськради про скасування рішення про збільшення забудови. Наразі цей позов розглядається в адміністративному суді, вже було кілька засідань, наступне призначене на 14 липня. Наша позиція там не змінилася.

Тобто прокуратура намагається на підставі рішення Октябрського райсуду Полтави визнати окремих посадовців забудовників винними в адмінпорушеннях і цим аргументом зміцнити свою позицію у Полтавському окружному адмінсуді, у справі щодо скасування змін до Генплану Полтави.

Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»