Прокуратура готується передати до суду справу нелегального макового поля площею в 300 га

Особи нелегально засіяли поле маком, а після виявлення його правоохоронцями, незаконно скосили та вивезли нарковмісну речовину

Прокуратура Полтавської області наступного місяця передасть до суду матеріали кримінального провадження стосовно макового поля площею 300 га.

Про це на своїй прес-конференції повідомив прокурор області Антон Столітній.

— Восени було виявлено макове поле на яке відсутні документи про його засів, — повідомив керівник прокуратури. — Мак — це рослина з якої можна добувати наркотичну речовину, тому на цей вид діяльності потрібна ліцензія, але її не було. Для уявлення масштабів, 300 га маку — це 30 футбольних полів. За рішенням суду було накладено арешт, але підприємство не без хитрощів та незаконно скосило макове поле і вивезли. Ми встановили місце зберігання. Накладено арешт на 126 тонн маку.

Досудове розслідування проводилося за 3-ма статтями КК України: 310 (Посів або вирощування снотворного маку чи конопель), 388 (Незаконні дії щодо майна, на яке накладено арешт, заставленого майна або майна, яке описано чи підлягає конфіскації) та 309 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту).

З матеріалів судового реєстру відомо, що поле нарковмісного маку виявили неподалік села Ялинці Піщанської громади на землі, що перебуває в оренді СК «Іскра». Безпосередньо господарську діяльність, до якої виникли питання у правоохоронців, здійснювало ТОВ «Український мак» Віктора Демидова. Відшукали зібраний врожай правоохоронці у складському приміщенні на вул. Салганній, 14а у Кременчуці.

Нагадаємо, у 2019 році у селі Лазірки нині Новооржицької громади поліція виявила на Полтавщині на той момент найбільше за всю історію незалежної України поле наркотичного маку. Аграрне ТОВ «Мадег» засіяло цими рослинами 234 га орендованої землі. За два роки розслідувань ця справа згорнулася до виправдання агронома фірми та закриття провадження щодо керівника підприємства. Полтавська обласна прокуратура оскаржує це рішення суду.

Не будемо відкидати можливості, що й у цій справі суд може виправдати фігурантів провадження.

Вартість макової соломки з поля у селі Лазірки поліція оцінювала у 7 млрд грн. Пропорційно, вартість врожаю у Ялинцях, якщо його використати не у пиріжки — понад 8-9 млрд грн.

Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»