«Працюємо цілеспрямовано і ефективно». Гендиректор «Астарти Прихоролля» Павло Кандиба розповів про роботу агропідприємства

Генеральний директор ТОВ «Астарта Прихоролля» Павло Кандиба Генеральний директор ТОВ «Астарта Прихоролля» Павло Кандиба

«Астарта Прихоролля» об’єднує кілька виробничих підрозділів — «Перше Травня», «Зоря», «імені Ватутіна», «імені Іваненка». Підприємство ефективно господарює та постійно допомагає громадам, на території яких орендує земельні ділянки.

Понад 82 млн грн. податків і зборів за 2019 рік

Сільське господарство такого масштабу — бізнес, який повинен розвиватися, забезпечувати населення роботою, належною заробітною платою та наповнювати місцеві бюджети. За 2019 року «Астарта Прихоролля» загалом сплатила понад 82 млн грн. всіх податків і зборів.

— Крім орендної плати людям, ми сплачуємо податки до державного та місцевого бюджетів. Ці кошти становлять значну частину бюджетів кожної із п’яти сільських рад Хорольського району, і двох — Миргородського, — розповідає гендиректор ТОВ «Астарта Прихоролля» Павло Кандиба.

Таким чином у сільських рад з’являється можливість ремонтувати дороги, школи та амбулаторії, відкривати дитсадочки.

Тваринництво: надої молока зростають

У грудні на фермах виробничих підрозділів підприємства загальна кількість поголів’я великої рогатої худоби становила близько 4 тис. тварин, з них дійного стада — майже 2 тис. голів. На цих господарствах працюють місцеві жителі з багатьох сіл: Староаврамівки, Княжої Луки, Новоаврамівки Березняків, Тарасівки, Вишневого Хорольського району, Гаркушинців Миргородського району.

— Сектор тваринництва є і має бути у сільському господарстві. На сьогодні у Хорольському районі ми — найбільші за кількістю поголів’я. Працюємо цілеспрямовано і ефективно, — переконаний Павло Кандиба.

Упродовж 2019 року приріст молодняка ВРХ та надої молока на фермах товариства «Астарта Прихоролля» стабільно зростали. Товариство постійно інвестує у молочну галузь. Восени на фермі у Березняках виробничого підрозділу «Перше Травня» встановили сучасний молокопровід з охолоджувальним комплексом. Це дало можливість реалізовувати молоко екстра-ґатунку.

Нещодавно тут оновили та замінили обладнання, провели роботи щодо дотримання санітарно-технічного стану приміщень ферм, підготувалися до зимового стійлового утримання поголів’я. На ферму ВП «Зоря» села Княжа Лука придбали новий кормозмішувач.

Гарний урожай — результат роботи протягом року

Вирощують на «Астарта Прихороллі», дотримуючись сівозміни, озиму пшеницю, цукрові буряки, сою, кукурудзу на зерно та соняшник. Щоб восени мати гарний врожай, спеціалісти працюють щоденно цілий рік.

Цукрові буряки, вирощені на полях «Астарта Прихоролля» Цукрові буряки, вирощені на полях «Астарта Прихоролля»

— Також ми вирощували кукурудзу на силос і багаторічні трави, які заготовили у достатній кількості для забезпечення власного сектору тваринництва, — додає гендиректор ТОВ «Астарта Прихоролля».

Упродовж року аграрії мали певні труднощі: спочатку рятували молоді посіви цукрового буряка від довгоносика, а потім настав аномально посушливий літній період. Зокрема, сумарна кількість опадів на Хорольщині склала 374 мм, а на Миргородщині — 170 мм. Для порівняння — у попередні п’ять років опади коливалися в межах 420 до 710 мм.

Павло Кандиба завжди прагне найкращих результатів для ТОВ «Астарта Прихоролля» Павло Кандиба завжди прагне найкращих результатів для ТОВ «Астарта Прихоролля»

— Коли колосся пшениці та зернові і олійні культури мали набирати вагу, рівень опадів був критично низький. Але, незважаючи на все, ми отримали гарний врожай, — підкреслює Павло Кандиба.

За досягненнями агропідприємства стоїть напружена та щоденна праця всього колективу «Астарти Прихоролля». Попереду — зимовий період, упродовж якого вони так само злагоджено працюватимуть для майбутніх високих результатів.

ГО «Полтавщина Аграрна»