Поліцейському, який в Опішні кинув у жінку гранату, призначили 10 років ув’язнення

Полтавський райсуд виніс поліцейському, який п’яним кинув гранату в жінку — потерпіла отримали тяжкі тілесні ушкодження

26 липня Полтавський районний суд виніс вирок 37-річному Сергію Щурову, який 28 квітня 2019 року в Опішні кинув гранату Ф-1 у жінку. Потерпіла тоді отримала тяжкі тілесні ушкодження — осколкові рани черевної стінки та стегон. Суддівська колегія призначила чоловіку 10 років ув’язнення.

Нагадаємо, що досудове розслідування слідчі завершили ще у липні 2019-го. З матеріалів справи стало відомо, що Сергій Щуров — має середню освіту, не одружений, виховує 5-річну дитину та був учасником бойових дій в зоні проведення АТО.

На момент скоєння злочину чоловік працював у Зінькові на посаді помічника чергового чергової частини ізолятора тимчасового тримання № 4 ГУ НП в Полтавській області.

У день скоєння злочину Щуров перебував у нетверезому стані на своєму подвір’ї. Потерпіла приїхала до своїх сватів, які жили навпроти обвинуваченого. Жінка повинна була забрати автомобіль свого сина у родичів.

Коли жінка стояла біля воріт сватів, то Щуров запитав у неї, що в неї сталося? Жінка відповіла, що все гаразд. Згодом до потерпілої підійшов онук та його товариш, які мали допомогти забрати автомобіль. Коли хлопці проходили повз обвинувачуваного, він також почав до них чіплятись. Але вони йому відповіли, щоб той їх не займав.

Свати довго не відчиняли ворота жінці — через телевізор не чули стукіт. Тож онук із товаришем перелізли через паркан та відчинили ворота із середини. Коли товариш сів за кермо, онук тримав ворота, а жінка стояла на порозі перед подвір’ям, в цей момент Щуров кинув гранату.

В суді свідки — свати, онук потерпілої, його товариш та сама потерпіла підтвердили вище вказані обставини. Обвинувачений спочатку свою провину не визнавав і говорив, що тримав при собі гранату в кишені, де випадково зірвав кільце і через це йому довелося її кинути, але він кинув гранату в інший бік від жінки. Крім того, зазначав, що також отримав тілесні ушкодження.

Відразу після інциденту в обвинувачуваного вилучили ще й 30 патронів калібру 5,45. В суді чоловік наполягав, що він добровільно видав їх правоохоронцям.

Цивільна дружина обвинувачуваного пояснила в суді, що Щуров гарний батько та позитивна людина. Але після служби в АТО довго вливався в соціум, поник, нервував, та додатково отримав стрес після смерті матері. Вони проживали спільно, але останні 3 місяці перед подією стали жити окремо, бо мали побутові сварки, а також через конфлікт з її батьком на фоні політики. Реабілітацію Щуров не проходив.

Щодо змін в поведінці Щурова після повернення з АТО повідомляли й інші свідки, зокрема свати потерпілої.

Врахувавши все вище зазначене, суд визнав винним Сергія Щурова в умисному замаху на вбивство та у незаконному придбанні та зберіганні боєприпасів (ст. 15 ч. 2, 115 ч. 2 п. 5, 7, 263 ч. 1 КК України). Чоловіку призначили 10 років позбавлення волі, строк відбування рахуватиметься з 29 квітня 2019 року. До набрання вироку законної сили Щуров залишатиметься під вартою.

Вирок можна оскаржити в Полтавському апеляційному суді протягом 30 днів з дня його проголошення.

Анастасія НЕДОГОРСЬКА, «Полтавщина»