Полтавщині загрожує точкове покриття мобільної мережі — президент «Київстар»

Наша область разом із низкою іншою внаслідок ворожих ударів по енергетичній інфраструктурі може опинитися у ситуації точкового покриття мобільної мережі: де одні «острова» будуть із зв’язком, інші — ні

Мобільний зв’язок вже не перше десятиліття так щільно увійшов у наш побут, що ми не уявляємо життя без нього. Однак продовження ворожих ударів по об’єктах енергетичної інфраструктурі України може призвести до проблем із мобільним зв’язком.

Президент мобільного оператора Київстар Олександр Комаров в інтерв’ю виданню «НВ-Бізнес» розповів про можливу загрозу залишитися без мобільного зв’язку на тривалий час.

Олександр Комаров:

Я не думаю що є загроза, що мобільний зв’язок зникне на довгий час по всій Україні. Це буде залежати від того, як витримуватиме енергетична система. Але я вважаю, що є ризик, що мережа може перетворитися на точкове покриття — тобто такими островами буде зв’язок, а якимись островами відсутній. І це зараз ми бачимо на прикладі Києва, коли вимикають цілі райони з великою кількістю мешканців, і за декілька годин зникає мобільний і фіксований зв’язок. Але це не означає, що весь Київ без зв’язку. Це співвідношення працюючих і непрацюючих сайтів таке ж, як і по всій Україні — близько 30%. Якщо говорити про найбільш вразливі на сьогоднішній день області — це Київська, Харківська, Львівська, Полтавська, якщо говорити про цю нещодавню атаку. Відверто, вражені були майже всі області, лише у 2−3 областях не було відключень мережі від електроживлення. У решті були, але відрізнявся масштаб.

Олександр Комаров також розповів, що при блекауті базові станції будуть працювати доти, доки є паливо для генераторів. Наприклад, у Чернігові, коли він місяць був в осаді, на генераторах працювало 14 базових станцій Київстару, тому мобільний зв’язок був.

Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»