Полтавський краєзнавчий музей презентував віртуальну виставку великодніх писанок

До свята Великодня Полтавський краєзнавчий музей організував віртуальну виставку «Великодня писанка». Через суворі карантинні обмеження виставка відбулася у режимі онлайн. Над нею працювало більше двадцяти майстрів, які представили на широкий загал понад сто писанок.

Писанкарство – унікальне мистецтво, витоки якого сягають ще дохристиянських часів. Традиція розфарбовувати яйця існувала у багатьох народів – європейських, азійських, африканських. Декорація яєць була не просто розвагою, а сплетінням легенд, звичаїв, традицій, образів.

Єгиптяни, китайці, індуси, перси, фінікійці, греки та інші народи возвеличували яйце, тримали металеві зображення в храмах, лишили чимало міфічних уявлень і легенд. Вірування та пошанування яйця були характерні і для слов’ян, які вважали, що світ походить саме з нього. Керамічні яйця-торохкальця були знайдені на терені Центральної України.

Для багатьох народів яйце було таким особливим, адже втілювало джерело життя. Цікаво, що давні перси, індійці, візантійці, греки та римляни вірили, що світ виник із яйця.

За традицією розпочинали писати писанки з другої половини Великоднього посту, а найбільше їх виготовляли у четвер перед Великоднем.

Хоча писанки милують око своєю красою та багатством узорів і кольорів, не забувайте, це не просто красиво розфарбоване яйце, це ще й глибокий символізм у кожній крапочці та рисочці.

Найбільш поширені орнаментальні мотиви полтавських писанок: дерево життя, берегиня, безкінечник, сонячні знаки, хрестові мотиви, зображення тварин (півники, сороки, курячі, гусячі, качачі, шулічі лапки, баранячі ріжки, заячі вуха), писанки з побутовим змістом (гребні, грабельки, вітрячки), а також рослинні орнаменти.

Велике значення мають кольори писанки:

білий колір на писанці символізує чистоту;

жовтий – місяць і зорі, урожай;

зелений – колір весни, воскресіння, багатства рослинного світу;

блакитний – чисте небо, здоров’я;

червоний – радість життя, любов, відродження;

коричневий — матінку-землю;

чорний – колір ночі, потойбіччя, всього невідомого, нескінченність життя людини, продовження буття після смерті. У писанці він – тло, яке виявляє силу інших кольорів.

«Наш музей підтримує майстрів! Тож запрошуємо і Вас підтримати! Переглянувши завітайте на виставку онлайн ! Надихніться Великоднім настроєм ! Там краса …», – закликає Полтавський краєзнавчий музей на своїй сторінці у Фейсбук.

[embedded content]

Окрім неймовірної онлайн-виставки, музей також презентував Онлайн екскурсія «Писанка – символ життя». Переглянути її можна на офіційній сторінці Полтавського краєзнавчого музею у Фейсбук.