Полтавське сміттєзвалище почали пересипати ґрунтом та піском

Техніка підрядної організації вивозить ґрунт на гору сміттєзвалища, а пожежно-насосна станція буде його зволожувати

30 січня КАТП-1628 розпочало пересипання Полтавського сміттєзвалища у Макухівці. Статус зони надзвичайної ситуації дозволив замовити послугу без проведення тендерів. На ці роботи потрібно витратити 15 тис. кубометрів ґрунту.

У той же день підприємство отримало від УЖКГ 2 млн грн. Ці гроші будуть частково витрачені на послуги підрядної організації, яка виконає транспортні послуги — доставку вже заготовленого ґрунту, асфальтної бракмаси та піску. Цим шаром планується закрити усю поверхню сміттєзвалища, щоб запобігти глибинній пожежі, які триває з кінця грудня.

За словами керівника КАТП-1628 Артема Іванюка, також на сміттєзвалищі розпочала роботу пожежно-насосна станція, яка подаватиме воду із річки, щоб зволожити захисний шар, а також гаситиме відкрите полум’я.

— Сьогодні працюють 3 самоскиди, об’ємом 25 кубометрів кожен та один екскаватор. Вони возять пісок, — повідомив Іванюк. — Ще 2 вантажівки возять вже заготовлений ґрунт та бракмасу. Підприємство, яке надає нам послуги, я назву трохи пізніше. Єдине, що скажу, ми дуже обережно ставимося до витрачання бюджетних коштів. Наприклад, робота самоскида — це 1600 грн за годину. Якщо хтось знайде дешевше, то буду дуже вдячний.

Роботи на сміттєзвалищі, узгоджені з управлінням ДСНС у Полтавській області, і триватимуть кілька днів.

За інформацією, яку «Суспільному» надав речник рятувальників Полтавщини Віталій Шкаревський, протягом 2022 року на Макухівському сміттєзвалищі зафіксували 68 пожеж, а з початку 2023 року — 11.

Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»