Полтавська райрада планує розглянути питання звільнення заступника від ОПЗЖ

Каріна Дячун (в центрі) з колегами по Полтавській райраді Каріна Дячун (в центрі) з колегами по Полтавській райраді

Голова фракції «Свобода» Андрій Олефіренко доповість з проекту рішення щодо заступника голови райради від «ОПЗЖ» Катерини Дячун

На сайті Полтавської райради опубліковано розпорядження голови ради Михайла Кононенка «Про скликання четвертої сесії Полтавської районної ради восьмого скликання». Засідання має відбутися 30 червня, у великій залі районної ради.

У документі зазначається, що сесія скликається на вимогу однієї третини депутатів Полтавської районної ради від загального складу. Порядок денний сформований з одного питання «Про звільнення заступника голови Полтавської районної ради Дячун Каріни Андріївни (фракція «Опозиційна платформа — За життя») в зв’язку з виявленням факту скоєння кримінального правопорушення згідно ч. 1 ст. 185 КК України (крадіжка), справа № 553/164/20, провадження № 1-к/553/121/2020».

Доповідати з цього питання буде голова фракції ВО «Свобода» Андрій Олефіренко.

Поки невідомо, чи знайшли ініціатори цього рішення іншого кандидата на цю посаду і чи у них голоси для позитивного рішення.

Щодо самого порядку денного, то, скоріш за все, Андрій Олефіренко нагадає депутатам про те, що Каріна Дячун притягалася до кримінальної відповідальності за крадіжку телефону. Однак судимості нинішня заступниця голови немає.

Юристи пояснили, що після внесення змін у КПК у 2020 році кримінальні правопорушення поділяються на кримінальні проступки і злочини. Кримінальним проступком є передбачене Кримінальним кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або інше покарання, не пов’язане з позбавленням волі.

Частина 1 статті 185 КК України входить у перелік саме кримінальних проступків.

Андрій Олефіренко пояснив «Полтавщині», що депутати — не суд, і не будуть надавати оцінку колезі, однак ініціатива походить від того, що депутати не знали про цей пункт в її біографії під час голосування за її кандидатуру на посаду заступника райради. Пояснень від Каріни Дячун вони так і не отримали, а тому хочуть фактично переголосувати її кандидатуру. Відомо, що готові проголосувати за звільнення у повному складі фракції «Свободи», «Довіри» та «Рідного міста».

Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»