Полтавська облрада проситиме у Кабміну 600 млн грн для «Полтаватеплоенерго», щоб не підвищувати для населення тариф на 59%

Центральна влада підписала з регіонами Меморандум про заморозку тарифів на тепло за умови залишення частки податків у 2022 році. Однак цей механізм працює тільки з муніципальними теплоенерго, а полтавське підприємство — обласне. Тому держава має віднайти інший спосіб компенсації області. Інакше облрада буде змушена або суттєво підвищити тариф, або «вимити» увесь свій бюджет

4 жовтня під головуванням депутата Полтавської облради Сергія Бєлашова відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань житлово-комунального господарства, енергозбереження, будівництва, транспорту та зв’язку.

Як повідомила прес-служба облради, серед питань порядку денного особливу увагу депутати приділили вивченню ситуації зі встановлення економічно обґрунтованих тарифів на постачання теплової енергії та гарячої води, які надаються обласними комунальними підприємствами теплового господарства. Зокрема, було заслухано інформацію генерального директора ПОКПТГ «Полтаватеплоенерго» Олександра Олексенка щодо фінансової ситуації підприємства, структури чинних та необхідності затвердження нових тарифів. За його словами, 7 липня 2021 НКРЕКП ухвалено постанову «Про затвердження Змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності у сфері теплопостачання», згідно з якою встановлювати тарифи теплопостачальних підприємств повинні органи місцевої влади.

Олександр Олексенко зауважив, що нині підприємство працює збитково, оскільки востаннє тарифи на послуги з централізованого опалення і централізованого постачання гарячої води були затверджені у 2018 році. З цього часу відбулося здорожчання вартості основних складових тарифу: природного газу на 24%, розподілу природного газу на 164%, а також зростання мінімальної заробітної плати тощо. Аби не збанкрутувати, підприємство повинне підвищити тарифи на свої послуги на 59%.

Голова обласної ради Олександр Біленький зазначив, що 30 вересня у Києві відбувся Конгрес місцевих та регіональних влад, на якому між Урядом, профільними асоціаціями, головами міст Дніпро, Львів і Житомир було підписано Меморандум про непідвищення рівня тарифів. Згідно з документом, до кінця опалювального сезону тарифи на тепло та гарячу воду не зростатимуть. Втім, у Меморандумі враховані механізми компенсації з державного бюджету лише для муніципалітетів.

— Від Полтавської обласної ради цей Меморандум не був підписаний — нас не запрошували цього робити, адже ситуація в нашій області нетипова. «Полтаватеплонерего» — підприємство обласної комунальної власності. Разом з обласною державною адміністрацією ми будемо виходити на комунікацію з органами центральної виконавчої влади для того, щоб вони врахували побажання тих теплоенерго, які знаходяться в обласній комунальній власності, — наголосив Олександр Біленький.

На думку голови обласної ради, питання щодо підвищення тарифів на послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води є болючим, оскільки суттєво впливає як на роботу ПОКПТГ «Полтаватеплоенерго», так і на рівень платоспроможності громадян.

— Ми стоїмо перед дилемою: піднімати ціну на тепло для населення чи ні. При всіх тих чинниках, які є, а це: вартість електроенергії зросла, ціна газу піднімається колосальними темпами, вода зросла в ціні, заробітна плата збільшується. Таким чином, факт уже наявності цього підприємства в обласній чи міській власності нівелюється. Так чи інакше солідарно ми повинні будемо йому допомагати. Підняття тарифу «Полтаватеплоенерго» на 59% приведе до економічно обґрунтованої ціни, однак сьогодні на комісії ми прийшли до висновку, що наразі таке рішення недоречне і «вдарить» по пересічних громадянах. Якщо нам держава піде на поступки, то ціна, можливо, залишиться на рівні попередніх років, — наголосив Олександр Біленький й додав, що розгляд даного питання буде продовжено на наступному засіданні депутатської комісії, яка відбудеться у середу, 6 жовтня.

Водночас голова обласної ради нагадав, що ініціював проведення Координаційної ради голів громад.

— У четвер ми будемо збирати голів громад, запросимо фахівців з Уряду, щоб вони розповіли керівникам місцевих рад, що буде відбуватися з їхніми бюджетами. Адже держава як гарант повинна конкретизувати наслідки своєї допомоги: коли, як і в який спосіб місцеві бюджети отримають компенсацію за безперебійну роботу теплопостачальних організацій та незмінність тарифів, — повідомив Олександр Біленький.

Депутат облради та заступник гендиректора «Полтаватеплоенерго» Ігор Процай повідомив «Полтавщині», що без допомоги центральної влади та без підвищення тарифів підприємство збанкрутує, а опалювальний сезон на Полтавщині стане проблемою всеукраїнського рівня:

— Справа у тому, що механізм компенсації, який Уряд запропонував муніципалітетам — залишення частки податків — годиться тільки для міських теплоенерго, тоді як «Полтаватеплоенерго» — є підприємством обласної влади. Як мені відомо, вже завтра голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов буде зустрічатися з цього приводу з профільним міністром і, можливо, з прем’єр-міністром. Центральна влада наполягає на тому, щоб ми не підвищували тарифи, це їх ініціатива. Тоді буде логічним, що саме центральна влада має вирішити питання з компенсаціями за різницю у тарифах. Для «Полтаватеплоенерго» — це приблизно 600 млн грн. Якщо держава не допоможе, то обласній раді доведеться або підвищити тариф до 2500 грн за 1 Гкал (тоді як зараз це 1500 грн), або взяти цю суму з обласного бюджету, що призведе до заморозки усіх інших галузей.

Нагадаємо, ще у серпні гендиректор «Полтаватеплоенерго» Олександр Олексенко спрогнозував, що середня платіжка за тепло може становити 6000 грн.

Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»