Олександр Шамота перевірив Поле Полтавської битви — потрібне осучаснення

720 гектарів і 28 працівників, і при цьому один із найбільш відвідуваних музеїв Полтавщини. Музей-заповідник «Поле Полтавської битви» щороку приймає близько 40 000 туристів щороку.

Олександр Шамота в рамках роботи над концепцією розвитку культурної сфери Полтави, зокрема осучаснення музейного фонду, об’їздить музеї Полтави. Передусім говорять про можливості впровадження інноваційних засобів і методів ведення екскурсій та облаштування експозицій. Також обговорюється необхідне матеріаль-технічне забезпечення. Говорить, туристична галузь потенційно є дуже прибутковою для міста. А це означає, що на часі розглядати можливості підвищення туристичної привабливості як для українських, так і для іноземних туристів.

— Ми стоїмо перед завданням осучаснювати те, що маємо. Потрібно оновлювати вже й експозиційні матеріали, додавати цікавинок — з агресивною діджиталізацією однією діорамою зараз туриста не здивуєш. Тому ми працюємо над стратегією розвитку музеїв Полтави спільно з Інститутом розвитку міста. Сьогодні ми бачимо, що наприклад у США музейний туризм дає країні більше прибутків, ніж сільськогосподарська галузь. І це при тому, що Штати не можуть похвалитися і десятою частиною історії, яку маємо ми. Але там є креативний підхід, є менеджмент, який дає змогу країні заробляти на музеях чи не третину ВВП. Чи є у наших музеїв такий потенціал? Звісно є. Ми маємо музеї, які мають свої легенди, власну історію, де пересікаються життєписи цілої низки відомих особистостей. Потрібно тільки зробити це привабливим і навчитись правильно подавати. Саме над цим ми сьогодні й працюємо, — зазначив секретар Полтавської міської ради.

Державний історико-культурний заповідник «Поле Полтавської битви» є частиною Міжнародної організації військових та історичних музеїв ЮНЕСКО. Цей заповідник названо об’єктом культурної спадщини національного значення. Але такий рівень вимагає і посиленої відповідальності перед відвідувачами, і більшої уваги місцевої влади. Тому питання матеріального забезпечення тут стоїть як ніде. Один тільки бур’ян, який потрібно косити в промислових масштабах, сьогодні стрижуть двома газонокосарками на весь заповідник. А по хорошому, говорить секретар Полтавської міської ради Олександр Шамота, для боротьби з інвазійною рослинністю сюди потрібен великий трактор, щоб міг і амброзію, і пижму косити, і молоду деревну поросль нищити. Вручну це робити майже нереально.

Паралельно Олександр Шамота перевіряє музеї і на готовність до зими. Опалювальний сезон тут почався вчасно, всі системи перевірені і випробувані — сюрпризів і несподіванок не має бути. Наразі ж поставлена задача на наступний рік підготувати проект ремонтних робіт, реконструкційних, щоб вивести Поле Полтавської битви на конкретно спроможний, порівняно з іншими відомими закладами Європи на конкурентний рівень.

Прес-служба Соціал-демократичної партії (СДП)