Не дамо призупинити роботу Рижівського гранітного кар’єру – в Кременчуці говорили про долю існування одного із найбільших підприємств району

В Кременчуцькій районній державній адміністрації відбулося засідання техногенної комісії.

На порядку денному два питання: укріплення берегової зони на Кременчуцькому водосховищі та питання щодо роботи Рижівського гранітного кар’єру. Найбільше уваги було приділено саме другому питанню, оскільки від роботи кар’єру залежить наповнення місцевого бюджету, розвиток та добробут населених пунктів.

У роботі комісії взяли участь представники влади, керівники підприємств, громадськість. Вперше за останні роки таке зібрання відвідали і депутати Верховної ради на чолі із заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Оленою Криворучкіною.

За словами заступника фінансового директора приватного акціонерного товариства “Рижівський гранітний кар’єр” Володимира Кушко розробку Рижівського гранітного кар’єру було розпочато у 1969 році. З того часу видобуток граніту перевищив 5,3 мільйона кубічних метрів, або майже 15 мільйонів тон граніту.

У різні часи граніт з кар’єру використовувався для різноманітних потреб промисловості у різних регіонах України і за її межами. Наразі Рижівського граніту будуються дороги майже по всій Україні. Близько 90 відсотків граніту переробляється на щебінь і використовується для будівництва українських доріг в рамках Президентської програми “Велике будівництво”. Проте знайшлися і ті хто проти її реалізації. Так наприклад поруч розташоване садове товариство переконує, що неподалік від підприємтсва шумно й іде пил на будинки. Керівництво кар’єру миттєво вжило всіх необхідних заходів. Було прийняте компромісне рішення з побудови пило- й шумопоглинальної споруди вздовж кар’єру. Підприємство її вже обладнало, витратили близько 1,5 мільйона гривень.

Проте деяких активістів і це не влаштовує.

Керівництво кар’єру в свою чергу пішло на інші поступки. Заступник фінансового директора ПрАТ “Рижівський гранітний кар’єр” Володимир Кушко зазначив, що за проханням садівничого товариства найбільш шумне обладнання – дробарку з переробки камінняперемістили на інший майданчик. ТОВ “Рижівський гранітний кар’єр”, яке розташоване на території ПрАТ, придбало нове обладнання для обробки каменю, виготовлення щебеню і щебеневої продукції.

Крім того за словами представника кар’єру, адвоката Фелікса Уріна всі дозвільні документи є. Підтвердили це і екологічні служби.

Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олена Криворучкіна, разом зі своїми колегами депутатами особисто ознайомилася із роботою Рижівського гранітного кар’єру.

Народний депутат була вражена рівнем продуктивності, та дотриманням екологічних норм кар’єру. Олена Криворучкіна пообіцяла, що докладе максимум зусиль, аби конфлікт між обома сторонами вирішився вже найближчим часом.