Некомпетентність державного керівника ставить під загрозу тисячі гектарів посівів на Полтавщині

Роботу аграріїв Глобинського району саботує новий очільник Регіонального офісу водних ресурсів у Полтавській області Олександр Тарахкало. Через його недбалість понад два тижні канали Градизької зрошувальної системи стоять без води. Поля десяти водокористувачів залишилися без поливу, що завдає серйозні збитки області. Підприємства об’єдналися, щоб розв’язати спільну проблему.

Некомпетентний управлінець шкодить сільському господарству Глобинщини

Проблеми в співпраці агрокомпаній і Регіонального офісу водних ресурсів у Полтавській області почалися після призначення Олександра Тарахкала на посаду начальника. З самого початку він почав вводити нові «правила гри» для аграріїв. Новий керівник вимагає від підприємців проводити процедуру оцінки впливу на довкілля (ОВД):

— Нам ставлять палки в колеса, змушують проходити процедуру ОВД. Але згідно з постановою Кабінету Міністрів це стосується виключно новостворених господарств, які проклали зрошення. Ми ж працюємо на старій зрошувальній системі, — зазначає голова фермерського господарства «Ніколаєв» Олександр Ніколаєв.

Водночас Олександр Тарахкало свідомо блокує роботу агрогосподарств. Вже понад два тижні керівництво Регіонального офісу водних ресурсів у Полтавській області не може відремонтувати помпову станцію СА-1. За цей час спільними зусиллями агропідприємства самі знайшли та замовили необхідні деталі. Домовилися і зі спеціалістами, які виконають роботи. Але Олександр Тарахкало ще не надав дозвіл на ремонт ввіреного йому об’єкту. Його зволікання ставить під загрозу майбутній урожай. А дії можуть призвести до посух і знищення врожаїв. Це ставить під загрозу відому успішність Полтавської області в агросекторі.

Олександр Тарахкало ліквідував Кременчуцьке міжрайонне управління водного господарства. Через це люди залишилися без роботи, а Градизька зрошувальна система — без належного догляду. Для належної роботи канал потрібно регулярно обкошувати та чистити. Новий очільник через власну некомпетентність ігнорує мінімальні потреби цієї системи. Попри те, що це входить до переліку прямих обов’язків працівників його держустанови.

Воду з каналу споживають десять агрогосподарств Воду з каналу споживають десять агрогосподарств

Керівник обласного управління чинить на аграріїв тиск, відкликаючи надані дозволи. Тому агрокомпанії не можуть нарощувати обсяги виробництва. Це може призвести до зупинки розвитку підприємств і масових звільнень працівників. Несприятливі умови для ведення бізнесу можуть спричинити кризи в агрокомпаніях і зупинку виробництва або зміну регіону роботи. Водночас міжнародні контракти місцевих агропідприємств забезпечують валютні надходження до бюджетів області та держави.

Агропідприємства бідкаються, адже їхні спроби розв’язати проблему, зберегти врожаї та пропозиції співпраці ігнорують

Керівники усіх десяти господарств об’єдналися, щоб захистити свої врожаї. По допомогу вони звернулися до народного депутата по місцевому мажоритарному округу Олексія Мовчана.

— Буду говорити з Міністром екології щодо цього інциденту. Робота цих підприємств забезпечує робочі місця на окрузі. Вони сплачують податки в бюджети місцевих громад та інших рівнів. Їх треба підтримувати. Не можна допускати свавілля чиновників, — народний депутат України Олексій Мовчан.

Для аграріїв вкрай важливо негайно відновити водопостачання. Їх діяльність забезпечує збереження та створення нових робочих місць і розвиток регіону. У майбутньому очільники агропідприємств готові взяти на себе відповідальність за роботу зрошувальної системи.

Аграрії самотужки відновили Градизьку зрошувальну систему та повернули її державі

Агрокомпанії власноруч з 2013 року почали відроджувати систему меліорації і повернули її державі. Вартість відновлення поливу 1 га — обійшлася у понад 3 тис. доларів. Потужну Градизьку зрошувальну систему збудували ще 1989 року. Канали та обладнання протягом десятиріч нікому не були потрібні — за ними не доглядали, відтак вони руйнувалися.

Нині у регіоні десять водокористувачів. Усі вони інвестували кошти в придбання дощувальної техніки, помпувального обладнання. Компанії сподівалися ефективно використовувати систему, яку ж самі і профінансували. Однак на практиці це виявилося складніше, ніж очікували аграрії.

Канал не очищують від трави та сміття Канал не очищують від трави та сміття

На поливі вирощують не лише сільськогосподарські культури, а й насіннєвий матеріал. Ці рослини мають чітку схему зрошення, якої потрібно дотримуватися. Нестачу вологи в конкретний період вегетації неможливо надолужити пізніше. Врожай просто загине, а господарство зазнає мільярдних збитків. Не кожна компанія зможе пережити таку кризу, щоб почати все спочатку наступного року.

— Наша агрофірма займається лише органікою — не використовуємо жодних добрив, гербіцидів чи пестицидів. Ми під’єдналися до Градизької зрошувальної системи. За свої кошти реанімували 2 км старої труби. Змонтували обладнання, запустили в роботу, а води немає. У нас кукурудза вже «горить» — її потрібно терміново поливати, — нарікає інженер-гідролог агрохолдингу «Арніка» Олександр Голодняк.

Аграрії інвестують гроші в зрошувальну систему, тим самим розвивають область та район і створюють робочі місця. Виникає питання, чому держустанова та її керівник Олександр Тарахкало фактично блокують роботу підприємств. Перераховані факти наштовхують на підозри про корупційні схеми нового керівника. Підприємці вимагають провести аудит та перевірку ефективності діяльності керівництва Державного агентства водних ресурсів у Полтавській області та Києві.

Аграрії готові відстоювати свої права та не допустять, щоб некомпетентність нового управлінця нанесла шкоду агровиробництву області.

Ігор ГОЛОВАТИЙ