На Полтавщині усі хворі на пневмонію пройдуть ПЛР-тестування на коронавірус

Відповідно до оновлених протоколів МОЗ, з 11 квітня на Полтавщині усі хворі на пневмонію проходять ПЛР-тестування — вже є перша підозра в Кременчуці

На Полтавщині з 11 квітня усі хворі на пневмонію проходять ПЛР-тестування на COVID-19. Як повідомили в департаменті охорони здоров’я Полтавської ОДА, такі кроки відбуваються на виконання відповідного наказу МОЗ. При цьому тестування проходитимуть хворі на пневмонію незалежно від того, у якому відділення вони лікуються: терапевтичному чи інфекційному.

Перша така хвора — 14-річна дівчинка, яка лікується від пневмонії у Кременчуцькій дитячій лікарні.

До цього додамо, що вчора Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов заявив, що в Україні оновили протокол лікування хворих на COVID-19, що дозволить ефективніше боротися з коронавірусною інфекцією. Актуалізований документ містить:

  • більш чіткий алгоритм застосування лікарських засобів;
  • можливість застосовувати лікарський засіб «Фавіпіравір»;
  • детальнішу інформацію щодо дозувань препаратів;
  • удосконалений алгоритм дій медиків у разі погіршення стану пацієнтів;
  • оновлені протипоказання, відповідно до актуалізованої версії бельгійської настанови (рекомендації щодо лікування хворих на COVID-19).

За словами головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка, окрім осіб із пневмонією, ПЛР-тести також робитимуть всім контактним особам хворих на COVID-19 та всім людям, які повернулися з-за кордону до появи симптомів коронавірусної хвороби.

Нагадаємо, станом на ранок 13 квітня на Полтавщині зареєстровано 25 лабораторно підтверджених випадків хвороби COVID-19.

Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»