На Полтавщині з’явиться Музей звареного борщу

21 листопада на Полтавщині з’явиться унікальний Музей звареного борщу.

Його відкриває етнологиня і доктор історичних наук Олена Щербань у власному ЕтноСадибі-музеї “Лялина Світлиця”.

“Я зайшла у тему гастрономічної культури через дослідження звичаїв, обрядів українців. Рівно 10 років тому, 19 грудня, під час Миколаївських вечорниць я відкрила етнопросвітницький осередок, садибу-музей “Лялину світлицю”. Це був і досі лишається єдиним у світі приватним музеєм тканинної ляльки-мотанки. І з цього, власне, усе почалося. За 10 років до “Світлиці” я добудувала ще весільну хатину і хатину живого хлібу із «бездріжжевою піччю”, – поділилася пані Олена.

Як розповіла етнографиня, темою гастрономічної культури українців вона цікавиться вже давно – 15 років. І за цей час знайшла безліч давно забутих особливостей старої кухні Полтавщини.

“Рецепти беру у старожилів. Безкінечно хожу по селах, районах і допитуюся у людей про побут і життя предків – дізнаюся, що їли, пили, яким чином святкували визначні події”, – додала науковиця.

Борщ – одна із основних страв української кухні, і він займав головуючу роль на щоденному столі. Господині готували його по-різному, кожна намагалася додати щось своє і за власним смаком. Саме тому кількість рецептів і технологій борщу, відомих сьогодні, вражає.

Завдяки цьому Олен Щербані вдалося організувати і провести вже 7 Міжнародних етногастрономічних фетивалів-квестів “Борщик у глиняному горщику”. І щороку їй вдається дивувати новими і давно забутими рецептами борщу. У 2020 році готували 70 видів цієї страви, а у 2021 році планують вже 80. Кількості зібраних рецептів навіть вистачило на книгу “365 борщиків від Олени Щербань” .

“Це борщ на щодень із етнологічними замальовками і цікавинками про історичне минуле мешканців Полтавщини”, – розповіла про книгу пані Олена.

Окрім цього, етнографиня зауважила: її музей буде “живим”. Тут кожен бажаючий зможе долучитися до процесу приготування страви.

Читайте також: Експертна рада рекомендувала МКІП включити до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини 5 елементів, серед яких – «Культура приготування українського борщу».