На Полтавщині дві дози вакцини від COVID-19 отримали 0,45% населення

У Полтавській області перше щеплення від COVID-19 зробили 45370 особам, з яких 6208 людей отримали другу дозу

З початку кампанії вакцинації у Полтавській області першу дозу щеплення отримали 45370 осіб. З них 6208 мешканців Полтавщини отримали другу дозу вакцини. Про це під час апаратної наради повідомили голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов та директор Департаменту охорони здоров’я Віктор Лисак.

Судячи з даних РНБО, найбільше полтавців щепили вакциною AstraZeneca індійського та корейського виробництва. Щодо вікових груп, то майже третину від щеплених складають люди, 50-69 років. А от другу дозу переважно отримали особи у віці 20-69 років.

Розподіл кількості щеплених за віком на Полтавщині станом на 30 травня

— Станом на 31 травня, на Полтавщині вакциновано 45370 людей першою дозою, другою — 6208. Область отримує вакцину від коронавірусної інфекції на постійній основі. Минулого тижня ми отримали ще майже 15 тисяч доз вакцини CoronaVac і 1170 доз Pfizer-BioNTech, — додав Олег Синєгубов.

Наразі щеплення отримують поліцейські, військовослужбовці, працівники Державної міграційної служби, прокуратури, санаторно-курортних закладів, та паливно-енергетичного комплексу. Продовжується вакцинація мешканців інтернатів системи соцзахисту та тих, хто за ними доглядає.

За словами Віктора Лисака, залишок вакцини в області зараз складає 6403 дози. Полтавщина також чекає поставки ще 67580 доз вакцин від трьох виробників.

— На сьогоднішній ранок, залишилося лише 774 дози Pfizer для ревакцинації інтернатних закладів. Ми їх швидко використаємо. Але нам треба якнайшвидше використати усі 6403 дози, бо найближчим часом до нас надійде ще 20360 доз вакцини Sinovac, 18720 Pfizer та 28500 AstraZeneca, яка піде на ревакцинацію та нове щеплення, — додав директор Департаменту охорони здоров’я ОДА.

Розподіл відвантажених вакцин від COVID-19 на Полтавщині станом на 30 травня

Він наголосив, що нові надходження область також повинна активно використати, бо «надалі вакцину будуть давати тим областям, які активно в цьому плані працюють».

— На рівні держави вже сьогодні Київ, Львів та Одеса — міста-мільйонники — розпочали щеплення у масових місцях. Я думаю, що найближчим часом, у червні, перед нами поставлять таку саму задачу, — поділився Віктор Лисак, зазначивши, що одним головних питань є ще й ревакцинація.

Додамо, що за даними Головного управління статистики у Полтавській області, станом на 1 квітня 2021 року, наявне населення регіону складало 1367328 осіб. Таким чином, можна сказати, що першою дозою наразі вакцинували 3,32% населення області, а повне щеплення отримали тільки 0,45%. При цьому, в облдержадміністрації зазначають, що це далеко не найгірший показник в Україні.

— Дійсно, існує певна конкуренція між областями. Минулого та позаминулого тижня ми зверталися до МОЗу і нам надали додаткову партію вакцин. Якщо ми продемонструємо таку саму позитивну динаміку щодо щеплення, то будемо знову звертатися до МОЗу, щоби нам ще більше надходило вакцини, — сказав Олег Синєгубов.

Нагадаємо, у лютому Полтавщина отримала перші 19300 доз вакцини від коронавірусу Oxford/AstraZeneca (Covishield) індійського виробника, у квітні — 7690 доз CoronaVac виробництва китайської компанії Sinovac Biotech, перші 1170 доз вакцини Comirnaty від американської та німецької компаній Pfizer-BioNTech, та ще 13500 доз AstraZeneca-SKBio виробництва Південної Кореї. Загалом за весь час кампанії області відвантажили понад 50 тис. доз вакцин від COVID-19. На складах залишилися вакцини Sinovac Biotech та Pfizer-BioNTech. Щепленням займаються 9 мобільних бригад, працюють та 79 пунктів щеплення.

Загалом, починаючи з лютого 2021 року в Україну доставлено 2 млн 671 тис. 366 вакцин від COVID-19. 1 млн 21 тис. 804 українців отримали одну дозу вакцини, а 125 тис. 777 — дві.

Дарина СИНИЦЬКА, «Полтавщина»