На земельній комісії депутати зняли з розгляду більшість питань — шукатимуть громадян РФ та Білорусі серед бенефіціарів

11 серпня відбулося засідання депутатської комісії з питань регулювання земельних відносин, охорони довкілля, природокористування. Як не дивно, але розгляд поточного питання вплинув на подальший хід усього засідання

Депутат Едуард Волков повідомив, що до нього звернулися представники ВСК «Злагода», який веде свою діяльність у Пальчиківському старостаті. Аграрії занепокоєні тим, що старостат попередив їх про необхідність переукласти договори сервітуту на землю, однак майже 10 років землі виробничо-сільськогосподарського кооперативу перебувають у постійному користуванні. Про це депутатам розповів керівник «Злагоди» Віталій Масляк.

Депутат Сергій Каплін повідомив, що у засновниках кооперативу є громадянин РФ, тому депутати мають звернутися до правоохоронних органів для перевірки цього факту. Розвиваючи свою думку далі, вже після засідання комісії, Каплін написав у своєму ТГ-каналі:

— Шок! Земельна комісія ледве не віддала майже 5 000 га полтавської землі фірмі з російським засновником! Мені вдалось це тормознуть. І взагалі я думаю: нафіга плодити цих агробаронів-мільйонерів. Треба створювати комунальні агропідприємства та безкоштовно годувати дітей у садках та школах, годувати екологічною продукцією.

Віталій Масляк відповів на це, що після розпайовки майна колишнього колгоспу усі учасники отримали свої частки, зокрема, й пайовик Бунін, якого, після агресії Росії 24 лютого, на спільному зібранні членів кооперативу вивели зі складу співвласників.

Депутат Юрій Бражник тоді звернув увагу депутатів, що у проектах рішень міськради фігурує спільне українсько-білоруське підприємство, а також ТОВ «Полтава-Капітал», власником якого є російська компанія «Татнєфть».

Ця інформація змусила депутатів проголосувати за зняття з розгляду більшості проектів рішень до перевірки земельним управлінням усіх фізичних та юридичних осіб на предмет громадянства РФ або РБ.

Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»