Керівник «Полтаватепло»: прошу міську раду надати 10 млн грн, щоб з грудня опалювати 109-й мікрорайон

Депутати зустрілися із керівником «Полтаватепло» на території ПТМЗ та з’ясували потреби підприємства для початку опалювального сезону у 109-му мікрорайоні

Депутати зустрілися із керівником «Полтаватепло» на території ПТМЗ та з’ясували потреби підприємства для початку опалювального сезону у 109-му мікрорайоні

Сьогодні на території ПТМЗ, біля котельні, яка має опалювати 109-й мікрорайон, відбулася виїзна депутатська комісія з питань містобудування та архітектури Полтавської міськради. Під воротами підприємства з боку вул. Зіньківської зібралися: голова комісії Олександр Івахов, Вадим Ямщиков, Олександр Артеменко, Тарас Бойко, Едуард Волков та Юлія Городчаніна, а також представники ЗМІ. Від органів виконавчої влади був присутній заступник начальника управління ЖКГ Олександр Попенко. З депутатів не прийшли Денис Поліщук, Євген Дикань та Світлана Нестуля.

Фальстарт перевірки котельні — депутатів не пропустили через прохідну на вул. Зіньківській

З-за воріт до депутатів вийшов чоловік, який представився начальником охорони. Він відмовився пропускати на територію будь-кого: ані депутатів, ані журналістів.

Едуард Волков викликав на місце патрульну поліцію, щоб зафіксувати перешкоджання депутатської діяльності, адже «Полтаватепло» на 51% належить міській громаді. Одночасно з правоохоронцями під ворота прийшов і директор ТОВ «Полтаватепло» Олександр Пороскун. Він заявив, що його ніхто не попереджав (хоча голова депкомісії стверджував, що апарат міськради отримав відповідне протокольне доручення), а тому може пропустити окремих депутатів, але не журналістів. Згодом він погодився пропустити усіх, але через прохідну на вул. Шведській.

На території підприємства він показав котел, котельню та труби опалення, які відновив ПТМЗ після самовільного демонтажу.

Щоб не втомлювати читачів діалогами депутатів з директором «Полтаватепло», ми виокремимо основні моменти його відповідей.

«Полтаватепло» провело переговори з «НАК «Нафтогаз України», яке погоджується виділити газ з відстрочкою платежу в 45 днів. Однак перед цим «Полтаватепло» має укласти відповідний договір з «Полтавагазом» (відповідний пакет документів уже готується).

Вже укладено договір оренди з ПТМЗ на оренду газової труби, яка обслуговує котельню. За минулий опалювальний сезон «Полтаватепло» отримало з населення 12 млн грн, які були витрачені: 5 млн грн перераховано попередньому постачальнику природного газу, 2 млн грн — «Полтавагазу», «Полтаватеплоенерго» — до 4 млн. Також підприємство заплатило за воду та електроенергію. Борг мешканців становить 2 млн грн. Кошти від населення, які надходять на заарештований рахунок «Полтаватепло», автоматично перераховуються на рахунок «Полтаватеплоенерго».

Щодо боргів «Полтаватепло»: 5 млн грн — це борг за природний газ, 4 млн грн — борг перед «Полтаватеплоенерго». Окрім цього підприємство потребує 650 тисяч на придбання додаткового обладнання (перехідника на пальник).

Чому виникли ці борги? Олександр Пороскун стверджує, що через різницю у тарифах — він у січні та у лютому звертався до міської влади, щоб скоригувати тарифи, але не отримав відповіді. На усі репліки щодо бездіяльності міського голови Олександр Пороскун відповів:

— Оцінку меру не даю, я не хочу брати участь у ваших політичних махінаціях.

«Полтаватепло» мало намір опалювати 109-й мікрорайон й на період 2021-2022 років, а проведений демонтаж труб та обладнання — це був «ремонт».

17 вересня новий котел буде змонтований у котельню та буде проведена його «обв’язка». На особистих домовленостях Олександр Пороскун з відстрочкою платежів замовить ці роботи колишнім працівниками котельної, яких потім потрібно зарахувати в штат підприємства. Сьогодні «Полтаватепло» направить до міської ради прохання про фінансування підприємства, щоб розпочати опалювальний сезон.

«Полтаватепло» проситиме «Полтаватеплоенерго» про подачу теплоносія з 15 жовтня, за умови погашення заборгованості.

Орієнтовний запуск котельні — 1 грудня 2021 року.

Новий котел, який купили минулого року, знову на території ПТМЗ

200 метрів нових-старих труб, які працівники ПТМЗ повернули на місце

Дірка у стіні котельні (або технологічний отвір) вже 10 місяців очікує на монтаж нового котла

Депутати проголосували за наступне рішення: «Полтаватепло» готує звернення до міськради про свої потреби, проект про направлення коштів розглядається на засіданні комісії та виноситься на сесію 24 вересня.

Депутати Бойко та Волков від «Рідного міста» утрималися від голосування, адже, на їх думку, Олександр Мамай проводить сесію 24 вересня, щоб паралельно вирішити якійсь інші свої питання, тому сесію потрібно скликати лише з єдиним питанням — фінансування «Полтаватепло».

В результаті проголосована була тільки пропозиція Вадима Ямщикова — запросити на комісію Олександра Пороскуна. Комісія має відбутися 22 вересня.

Post scriptum від «Полтавщини»

Потрібно розуміти, що озвучена вище сума в 9 млн 650 тис. грн — не є кінцевою. По-перше, «Полтаватеплоенерго» не погодиться надати теплоносій навіть після погашення боргу і буде вимагати тільки передоплату (приблизно 2 млн грн). Також «Полтаватепло» потрібно профінансувати авансовий платіж за природний газ, навіть з відстрочкою. Точну та кінцеву суму, яка необхідна для початку опалювального сезону, поки ніхто не вирахував.

Пояснення Олександра Пороскуна про планову заміну труб та ремонт — для наївних. За нашою інформацією, після кількох невдалих спроб керівництва ПТМЗ домовитись про фінансування «Полтаватепло» з міським головою Олександром Мамаєм (який вважає це проектом «Рідного міста»), це саме керівництво ПТМЗ дало вказівку на демонтаж труб та обладнання котельні.

Інший момент. Досі мало хто має відповідь на запитання, а якби «плановий ремонт» котельні «Полтаватепло» був помічений у серпні, вересні (або не помічений взагалі), то тоді починати мову про опалювальний сезон в 109-му мікрорайоні вже не було б сенсу?

Нагадаємо, що «Полтавщина» повідомила про можливий демонтаж котельні ще 15 червня. Представники обласної та міської ради переконались у цьому лише 22 липня, коли відвідали розібрану котельню.

Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»