Заява депутатів фракцій «За майбутнє», «ВО Батьківщина» та депутатів Полтавської обласної ради

З перших днів роботи Полтавської обласної ради VIII скликання ми є свідками узурпації влади її головою Олександром Біленьким.

Значна частина оновленого понад 70% депутатського корпусу ради демонструє дотримання вимог Регламенту обласної ради, професійний підхід в своій діяльності, принципові позиції. Намагаючись консолідувати здорові сили ради на вирішення суспільно значимих питань. Зокрема, при розгляді питань тарифоутворення, відстоюванні інтересів «Центру соціально-психологічної реабілітації дітей» Полтавської обласної ради, та інших.

Водночас, така позиція не влаштовує Олександра Біленького, який вдається до перевищення делегованих йому Законом про місцеве самоврядування та Регламентом Полтавської обласної ради повноважень. Що не сприяє конструктивній роботі депутатів, веде до розбрату і зайвих непорозумінь серед депутатів.

А саме:

1. Олександр Біленький вже на другій сесії лобіював питання про реорганізацію Полтавського Центру соціально-психологічної реабілітації дітей. Без належного і всебічного попереднього вивчення профільною депутатською комісією потреби в реорганізації цього закладу та її наслідків. Не забезпечив фахового розгляду питання переведення Центру в Гадяч за повною процедурою розгляду в сесійній залі. Він також проігнорував підготовлений колегою-депутатом Ольгою Усановою (фракція «За майбутнє») проект рішення про скасування раніше прийнятого. Не давши можливості депутатам висловити свою позицію шляхом голосування. Оскільки відмовився включити належним чином підготовлений та зареєстрований проєкт рішення навіть до порядку денного сесії 14 січня 2020 року. Після того, як питанння набуло неабиякого резонансу, Олександр Біленький, рятуючи ситуацію, створив одноосібно не передбачену Регламентом «робочу групу», на що його не уповноважувала обласна рада. І судячи з прямої трансляції засідань цієї «робочої групи» — це зроблено для того, щоб легітимізувати раніше прийняте рішення про «невідворотність» переведення обласного Центру в Гадяч. І проігнорувати принципову позицію тих депутатів, які відстоюють долю Центру.

2. Попри намагання голови комісії з питань житлово-комунального господарства, енергозбереження, будівництва, транспорту та зв’язку Івана Сидоренка (члена фракції ВО «Батьківщина»), провести 29 січня повноцінне засідання з питання структури тарифу «Полтававодоканалу», з аналізом фінансово-господарської діяльності підприємства, вивченням статей витрат, які включені до складу тарифу, звітом очільника підприємства — Василя Воротинцева, балотувався на місцевих виборах від «Довіри», Олександр Біленький підписує розпорядження про створення чергової «робочої групи» — «Про створення робочої групи щодо вивчення обґрунтованості встановлених тарифів КП ПОР «Полтававодоканал» та ПОКВПТГ «Полтаватеплоенерго».

Тобто, Біленький ігнорує першочерговість, важливість і беззаперечність передбаченого Регламентом органу — постійної комісії. Фактично блокує її роботу, делегуючи її прямі функції ручній «робочій групі». Фактично підмінюючи нею легітимну постійну комісію з «незручним» своєю принциповістю головою — Іваном Сидоренком.

3. Останній приклад, одноосібне призначення Біленьким чергового в.о. керівника Полтавафарму. Без звіту попереднього керівника, без розгляду питання результатів діяльності даного комунального підприємства, яке перебуває в комунальній власності обласної ради. Без оголошення передбаченого Законом конкурсу.

Ці кричущі факти порушення вимог закону Олександром Біленьким, свідчать про вкрай негативну тенденцію узурпації ним влади в обласній раді.

Тому ми сьогодні звертаємося насамперед до своїх колег з фракції «Слуги народу». Ваша політична сила перемогла на президентських виборах, в парламенті, і на місцевих виборах, обіцяючи своїм виборцям зміну політичних еліт, безкомпромісність до беззаконня, нульову толерантність до корупції. Тому сьогодні вкрай важливо бути принциповими не тільки на словах, а й на ділі. А тому не помічати того, що відбувається з перших місяців роботи новообраної обласної ради, не ставати на захист інтересів наших виборців, Закону, ми всі не маємо права!

Окремо звертаємося до своїх колег з фракції «Європейської солідарності». Свого часу керівництво вашої політичної сили дало принципову оцінку члену фракції ЄС Олександру Біленькому, відмовивши йому в балотуванні від своєї партії на місцевих виборах в жовтні 2020 року. Сьогодні тільки від всіх нас залежить, чи зможемо ми всі відкрито і чесно працювати в інтересах громад, які за нас проголосували. Чи скотимося в закулісні політичні торги і домовленості.

Окремо звертаємося до голови Полтавської ОДА Олега Синєгубова. Ви, як представник президента, є гарантом курсу президента на неухильне дотриманя законності, принципову боротьбу з корупцією. Сьогоднішні кроки Олександра Біленького були б неможливими за умови принципової позиції керівництва ОДА. Тому закликаємо Вас до захисту Закону на теренах Полтавської області, до об’єктивної і неупередженої позиції, по всіх перелічених нами питаннях.

Голова фракції «ВО «Батьківщина» Полтавської обласної ради Руслан БОГДАН

Голова фракції «За майбутнє» Полтавської обласної ради Вячеслав СТЕЦЕНКО

Депутат обласної ради Руслан ТЕЛЯТНИК, «Опозиційна платформа — за життя «Полтава»

Депутат Обласної ради Володимир ГОВОРЕНКО, «Опозиційна платформа — за життя «Полтава»