Засідання 27-ї сесії Полтавської облради сьомого скликання (трансляція)

Депутати обласної ради зібралися на засідання 27-ї сесії, аби розглянути 57 питань, частина з яких — надання спецдозволів на видобуток газу компаніям Павла Фукса

Сьогодні, о 10:00, розпочалося пленарне засідання 27-ї сесії Полтавської обласної ради 7-го скликання. Попередню сесію депутати проводили у два засіданні, бо не змогли дійти згоди по окремих рішеннях і не встигли розглянути всі питання. Перше зібрання відбулося 19 липня, друге — 25-го.

Сьогодні на розгляд винесли 57 питань, серед яких внесення змін до Перспективного плану формування територій громад Полтавської області, укладення контрактів з керівниками комунальних установ, а також надання 8 спецдозволів на видобуток газу без проведення аукціону. У переліку, зокрема, 5 товариств, що є дочірніми компанії «Іст Юроуп Петролеум» (колишній «Голден Деррік»). Останню пов’язують із російським підприємцем Павлом Фуксом.

Відеотрансляція засідання сесії

Пленарне засідання двадцять сьомої сесії Полтавської обласної ради сьомого скликання Пленарне засідання двадцять сьомої сесії Полтавської обласної ради сьомого скликання

10:01 — Почалося відкриття сесії. Депутатка Ірина Степаненко заявила, що не реєструватиметься на засідання за допомогою електронної системи, бо вона не сертифікована.

10:10 — Депутати вшанували хвилиною мовчання кременчужанина, військового ООС Олександра Скирди, який загинув внаслідок зупинки серця 20 серпня, коли був відпустці. Після цього приступили до нагородження полтавців почесними грамотами облради. Архієпископ Федір подякував керівнику ПОКП «Полтававодоканал» Василю Воротинцеву і вручив йому орден від митрополита Єпіфанія за ремонт системи водопостачання у православному дитячому таборі «Джерело», що у Новосанжарському районі.

10:11 — Перед початком сесії Олександр Біленький відповів на запитання «Полтавщини», що у грудні 2019 року депутати повністю сформують Перспективний план формування територій і передадуть його до Кабміну. Всього буде приблизно 60 громад.

10:14 — Депутат Петро Ворона також висловився щодо голосування: «Система, яка встановлена, не пройшла державну реєстрацію. Ми ризикуємо прийняти такі рішення, які можуть бути скасовані. Також сьогодні ми будемо голосувати за надання родовищ Павлу Фуксу. Ці рішення можна оскаржити, а він буде фінансувати російську армію. Використання цієї системи — це порушення закону».

10:18 — На такі закиди Олександр Біленький відповів, що є дослідна експлуатація. Нею користувалися і попередня рада. Якщо ж депутати мають претензії, нехай подають до суду. Ірина Степаненко запропонувала проводити голосування руками. Ухвалити цю пропозицію намагалися за допомогою системи «Рада», тому вона отримала лише 4 голоси і не була прийнята.

10:20 — Депутати достроково припинили повноваження депутата Олександра Трухіна, який був обраний народним депутатом Верховної Ради України 9-го скликання.

Ян ПРУГЛО, Дарина СИНИЦЬКА, «Полтавщина»