Жителя Полтавського району ув’язнили на 10 років за надсилання представниці «ДНР» інформації про позиції ЗСУ в Маріуполі

Кобеляцький районний суд виніс вирок пенсіонеру з Полтавського району, якого обвинувачували у сприянні діяльності терористичної організації та в поширенні символіки комуністичного тоталітарного режиму. За вироком суду, чоловіка позбавили волі на 10 років. Про це відомо з Єдиного держреєстру судових рішень.

Обвинувачений — житель села Бутенки Полтавського району, раніше проживав у Маріуполі. За матеріалами обвинувачення, з початку повномасштабного російського вторгнення пенсіонер сприяв діяльності терористичної організації «Донецька народна республіка».

Зі свого акаунта у Facebook підсудний відправляв так званій «уповноваженій з прав людини в «ДНР» повідомлення зі вказаним розташуванням вогневих позицій Збройних сил України у 17-му та 23-му житлових масивах міста Маріуполь Донецької області.

Скриншот сторінки користувача Facebook з ім’я «Евгений Гарец»

Також обвинувачений до початку повномасштабної війни Росії проти України на своєму акаунті у Facebook під ім’ям «Евгений Гарец» публікував символіку комуністичного тоталітарного режиму. Зокрема, фрагмент гімну УРСР: «живи Украино, прекрасна и сильна, в Совестком Союзе ти счастье нашла» й прапори в яких відтворюється поєднання серпа, молота, плуга та п`ятикутної зірки.

На суді обвинувачений свою провину заперечив та розповів: вважає несправедливим визнання «ДНР» терористичною організацією, бо нібито «більшість жителів» підтримали її автономне існування. Також підсудний розповів, що можливо поліція «відредагувала» його повідомлення до представниці «ДНР». Пенсіонер зазначив, що на обліковому записі у Facebook «публікував те, що йому рідне», тобто комуністичну символіку, бо радянський союз «для нього дорогий: він там народився, жив, захищав його, і в свій час голосував проти його розпаду».

Під час судового розгляду свідки — сусіди підсудного розповіли: торік після 24 лютого підсудний у соцмережі поширював радянську символіку та напис «мір Донбасу» та чекав «руській мір» у Бутенках, тому односельці вважали його сепаратистом. Також за словами свідків, пенсіонер повідомляв, що «прийдуть руські і все буде добре». Це він говорив посадовцям сільради, які потім звернулися до поліції.

Враховуючи обґрунтованість доказів обвинувачення та покази свідків, суд визнав і винним чоловіка й виніс вирок про десятирічне ув’язнення без конфіскації майна.

Нагадаємо, у Полтаві суд призначив 3 роки умовно лікарці, яка в соцмережі «Однокласники» поширювала заклики до сепаратизму.

Ольга ГРИНЕНКО, «Полтавщина»