Голови ОСББ та комунальні підприємства просять міську владу профінансувати встановлення загальнобудинкових лічильників

Якщо міська влада не профінансує встановлення будинкових лічильників, то цей фінансовий тягар перекладуть на плечі споживачів

1 травня 2019 року Законом «Про житлово-комунальні послуги» в Україні запроваджено реформу ЖКГ. Так, не пізніше ніж 1 травня 2020 року співвласники багатоквартирних будинків незалежно від обраної ними форми управління багатоквартирним будинком зобов’язані визначитись з моделлю організації договірних відносин з виконавцями комунальних послуг (крім послуг з постачання електроенергії і природного газу), а виконавці комунальних послуг — укласти з такими співвласниками договори.

Якщо співвласники багатоквартирного будинку самостійно не оберуть одну з моделей організації договірних відносин, або не погодять з виконавцем розмір плати за обслуговування внутрішньобудинкових систем, між виконавцем відповідної комунальної послуги та кожним співвласником після 1 травня 2020 буде укладено індивідуальний договір про надання комунальної послуги з урахуванням особливостей, визначених частиною сьомої статті 14 Закону.

Також 2 серпня 2017 року набрав чинності Закон України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання».

На тему нових законів спілкувались у Полтавській міськраді представники комунальних підприємств Полтававодоканал та Полтаватеплоенерго, КП «ЖЕО № 2», голови правлінь ОСББ. Засідання провела заступник міського голови Тетяна Юрченко. Вона повідомила, що до травня 2020 року мешканці та комунальні підприємства повинні виконати закон і час до цього терміну провести у консультаціях.

Начальник служби обліку та реалізації «Полтававодоканалу» Любов Войтенко повідомила наступне:

— Що стосується планів, то їх регламентує закон. До 1 травня 2020 року співвласники повинні визначатись із формою договору, вона розроблена, це 5 типових форм. В залежності від цього проводяться розрахунки. За індивідуальними чи колективними договорами. Ми повинні попрацювати з вами щодо порядку розрахунків. Що стосується внесків на будинковий лічильник, то це залежить від форми договору і в залежності від вартості встановленого вузла обліку та його обслуговування. Якщо ми розрахували на усі 1650 будинків Полтави вартість встановлення, розподілили у відповідності до закону на щоквартальні внески, то це орієнтовна величина. Ми уточнимо вартість, тоді будемо укладати договори, там і абонплата, і вартість щоквартальних внесків. Субсидії враховуються. Це загальна інформація. Від чого залежить вартість — є розрахунок по кожному будинку. Діаметр лічильника, діаметр вводу, кількість квартир. Розрахунки є на будинки, але тільки за наявності коштів. Але поки розраховуємо на власні кошти. 13 серпня ми по 18 будинках опублікували наші наміри. Вони облаштовані забудовником приладами обліку, але вони не повірені, ми не знаємо чи вони відповідають нормам?

Присутні голови ОСББ почали критикувати наміри водоканалу встановити загальнобудинкові лічильники. Наприклад, голова правління ОСББ «Сковороди, 2в» Костянтин Березницький зазначив:

— У водоканала немає бюджету на встановлення лічильників. І де є логіка в будинковому лічильнику, якщо вже є індивідуальні? Потім я маю інформацію, що показники загальнобудинкового лічильника не відповідатимуть індивідуальним. Потім, чому ви на нас перекладаєте відповідальність запитання незаконного використання води сусідом? Я сплачую справно. Навіщо я буду сплачувати за сусіда з магнітом. Мережі у нас нові, втрат немає.

Любов Войтенко:

— Закон про комерційний облік прийнятий у серпні 2017 року. Ми направили 18 будинкам пропозиції укласти договори. Нам не відповіли. І всі ці вузли не взято на облік комерційний. Від вас звернень не надходило, але тепер ми разом маємо оформити договірні відносини. З приводу будинкового лічильника. Ми подаємо воду до будинку, далі мешканці розподіляють послугу. По розподілу є 5 видів договорів. Чи ми обслуговуємо лічильники, чи ні.

Керівник КП «ЖЕО № 2» Олександр Ландар:

— Пропоную не сваритися. Є вже будинкові лічильники теплоенерго і ніхто не свариться. Потрібно звернутися до Мінрегіону, нехай пояснять, щоб люди не сварились. Щоб по пунктам роз’яснили закон. Бо людина, яка це придумала, багато чого не розуміє. Там багато недоопрацювань. Також нагадаю, що у нас вже немає комунальних будинків, є тільки гуртожитки.

Головний інженер Полтаватеплоенерго Володимир Пасічко:

— Встановлення лічильника — це чітка вимога закону. Іншого шляху немає. За лічильник потрібно заплатити. Ми маємо право доступу до вузла. Якщо нам обмежують доступ, ми маємо право звертатися до суду. У законі передбачена адміністративна відповідальність. Якщо нас не пропускають до нашого вузла, то ми можемо запрошувати. А у кого не буде лічильника, то він сплачуватиме 1% від щомісячної нарахованої плати. Колективний чи індивідуальний лічильник? Наявність загальнобюдинкового лічильника не впливає. Єдина різниця — це абонплата та плата за обслуговування.

Володимир Пасічко також нагадав, що підприємство зверталося до міської ради, щоб вона виділила кошти на встановлення загальнобудинкових лічильників, щоб не перекладати це на плечі споживачів, але відповіді не отримало.

Ця пропозиція сподобалась головам ОСББ і вони не проти звернутися із такою пропозицією від громади. Учасники зібрання домовились ще раз зустрітися, щоб водоканал підготував актуальну інформацію за мотивами сьогоднішніх запитань.

Нагадаємо, що на початку червня у стінах міськради на профільній депутатській комісії вже обговорювали тему встановлення загальнобудинкових лічильників. Тоді депутати відмовились виділити 10 млн грн на встановлення загальнобудинкових лічильників гарячої води, адже вважають закон дискримінаційним. Заступник директора Департаменту — начальник управління житлово-комунального господарства Едуард Рева доповідав, що якщо раніше «Полтаватеплоенерго» встановлював лічильники тепла за тарифні кошти, то зараз це повинні зробити споживачі з розстрочкою в 5 років.

За словами Едуарда Реви, є три шляхи фінансування:

  • Лічильник встановлюють самі споживачі за свої кошти.
  • Полтавська міськрада частково компенсує їм ці витрати.
  • «Полтаватеплоенерго» візьме кредит на 5 років, який би потім відшкодовували споживачі (найдорожчий варіант).

Депутат Юрій Синяк тоді відповів, що полтавці проти встановлення будинкових лічильників і зараз триває збір підписів. Депутат Вадим Ямщиков вважав, що теплоенерго належним чином не проінформувало споживачів і ставить їх перед фактом. Натомість люди пишуть відмови від встановлення таких лічильників, тому що не розуміють мети такого встановлення. Секретар Полтавської міськради Олександр Шамота назвав встановлення цих лічильників олігархічною змовою, бо раніше комерційні облгази та обленерго пролобіювали встановлення лічильників через внесення вартості в тариф. А водоканали и теплоенерго не змогли. Тому влада вирішила перекласти це питання на мешканців. До того ж 80% споживачів мають індивідуальні лічильники гарячої води. Тому Верховна Рада має або відтермінувати цей закон, або запропонувати такий механізм, щоб сумлінний споживач не сплачував за свого недобросовісного сусіда.

Едуард Рева тоді нагадав депутатам, що закон потрібно або виконувати, або звертатися до законодавця, щоб він вніс відповідні зміни.

Від себе рекомендуємо прочитати роз’яснення Кабміну щодо найпоширеніших запитань з приводу загальнобудинкових лічильників згідно із законом про комерційний облік води. Тим більше, що частина цих запитань звучала у стінах Полтавської міськради.

Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»