Візит Володимира Зеленського до Полтави: що пообіцяли і кого презентували

Можна підбити проміжні підсумки сьогоднішнього візиту Володимира Зеленського до Полтави

Безумовно вересневий візит викликаний передвиборчими мотивами — Президент України намагається своїм особистим рейтингом покращити позиції партії «Слуга народу» перед місцевими виборами. Звичайно, Полтава тут — лише черговий населений пункт в рамках цього своєрідного президентського турне.

Однією з «фішок» цього візиту мала стати анонсована стратегія розвитку Полтавщини. Однак все звелося до відкриття кількох об’єктів та обіцянками збудувати нові у найближчому майбутньому. Навряд це можна назвати словом «стратегія», однак проаналізуємо те, що маємо.

Що відкрили

  1. Президент відкрив новий корпус обласного кардіодиспансеру на вул. Макаренка за 400+ млн грн. Об’єкт був названий «космопортом від медицини».
  2. Володимир Зеленський також оцінив капремонт траси Київ — Харків в межах Полтави. Він висловив надію, що міжнародна траса буде стояти.

Що обіцяно

  1. Володимир Зеленський пообіцяв виділити 400 млн грн на реконструкцію злітно-посадкової смуги Полтавського аеропорту у 2021 році. Об’єкт увійде до другої черги програми «Велике будівництво». Гарним стимулом для такого рішення стали думки президента про швидкоплинність життя під час приземлення у Полтаві. Проект реконструкції смуги має бути готовим до кінця поточного року.
  2. Голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов прийшов на допомогу главі державі, коли останнього запитали про долю спорткомплексу в авіамістечку. Володимир Зеленський переадресував право відповісти на це запитання саме губернатору. Останній повідомив, що цього року на будівництво було виділено лише 10 млн грн. Вже у 2021 році область отримає субвенцію з Держбюджету на суму 65 млн грн. Область має докласти свої 35 млн. Цього має вистачити, щоб вже у 2021 році відкрити всеукраїнський державний спорткомплекс олімпійського рівня.
  3. 3-поверховий Палац спорту планують збудувати у майбутньому мікрорайоні «Лазурний». 200 млн грн мають надійти від держави вже у 2021 році. За 3 роки будівництво ПС має бути завершено.
  4. Обійшлося без конкретних сум, але була порушена проблема відсутності сміттєпереробного заводу та набережної Ворскли. Президент вважає, що це завдання для нових депутатів Полтавської міськради.
  5. Перша за роки незалежності бетонна дорога Н-31 Дніпро — Решетилівка буде відкрита до кінця 2020 року.
  6. Хоч і без жодної конкретики, але була згадана набережна Ворскли. Вірніше, її відсутність.

«Я чув багато скарг від місцевих жителів, що Полтава — це місто, де річка є, а набережної, на жаль, немає. Думаю, що влада міста – і очевидно вже не ця, а наступна – має вирішити це важливе для людей питання. Знаю, що у вас є прекрасний парк, і всім полтавчанам хочеться, щоб там був не елітний торговельний центр, хмарочос чи інші незрозумілі забудови, а набережна й зона відпочинку саме для людей», — зауважив Володимир Зеленський.

Представлення Зе-команди

На площі перед ПОДА на сцені презентували членів команди пропрезидентської партії. Серед присутніх під сценою «Полтавщина» ідентифікувала нардепів Анастасію Ляшенко, Андрія Бобляха, Олексія Мовчана, Марину Бардіну, підприємця Олега Хардіна, депутат облради Юрія Тимоху, депутата міськради Вадима Ямщикова, працівника штабу «Слуги народу» Юрія Бражника.

Першим на сцену вийшов Сергій Іващенко, якого представили у якості кандидата на посаду міського голови Полтави. Кандидатом на посаду Кременчуцького міського голови став екс-депутат Кременчуцької міськради, меценат Сергій Порчерян.

Без прив’язки до рад різних рівнів на сцену також вийшли:

  • Юрій Нестуля, засновник ГО «Інститут аналітики та адвокації», підприємець, засновник інтернет-видання «Трибуна»;
  • Ірина Бесарабова, голова ГС «Полтавська асоціація бізнесу», громадська діячка, організаторка низки проектів;
  • Андріан Литовченко, директор Полтавського автоагрегатного заводу, голова правління Полтавської міської організації роботодавців, засновник спортивної громадської організації «NewRun Club»;
  • Михайло Виноград, головний лікар Хорольської ЦРЛ, депутат райради, екс-депутат облради;
  • Альона Гончаренко, активістка, виконавча директорка ГО Полтавська платформа, регіональна координаторка багатьох всеукраїнських проектів, співзасновниця інтернет-ресурсу «Зміст»;
  • Олександр Смірнов, радник голови Одеської обласної ради, політтехнолог, юридичний консультант у Міністерстві юстиції, менеджер проектів в «Інституті аналітики та адвокації»;
  • Марина Грекова, доцентка кафедри права Полтавського юридичного інституту, член асоціації правників України, авторка понад 40 наукових проектів;
  • Григорій Оксак, головний лікар Полтавської обласної клінічної лікарні, заслужений лікар України, лауреат всеукраїнської відзнаки «Головний лікар-2018».

На нашу думку, серед представлених кандидатами в депутати Полтавської міськради є Андріан Литовченко та Альона Гончаренко.

«Де тут платять?»

З таким запитанням зверталася нетвереза жінка із помітним «вихлопом» до усіх охочих потрапити на площу перед Полтавською ОДА. Їй відповідали, що не платять, і не тут. Більшість полтавців хотіли просто потрапити на площу, щоб побачити Президента Зеленського, але вхід через «рамку» був лише для обраних.

Можливо, як і під час березневого візиту до Полтави, Володимир Зеленський вийде до полтавців для спілкування та спільних селфі. Однак, за нашою інформацією, таких виходів в народ візит не передбачає. Знакова деталь різниці між двома візитами, між якими лише півроку.

Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»