Вперше в Україні виконано підрахунок запасів на основі 3D-моделей родовищ

Вперше Державна комісія України по запасах корисних копалин (ДКЗ) спільно з ДТЕК Нафтогаз здійснила геолого-економічну оцінку запасів газоконденсатного родовища на основі тривимірних постійно діючих цифрових моделей родовищ — геологічної і гідродинамічної та їх порівняльного аналізу, паралельно з класичним підходом. Такий підрахунок було виконано на Мачухському родовищі ДТЕК Нафтогаз у рамках науково-технічної співпраці компанії та ДКЗ із впровадження нових досягнень і міжнародних стандартів розвідки і розробки родовищ нафти та газу.

У ДТЕК Нафтогаз побудова тривимірних цифрових моделей стала невід’ємною складовою прийняття рішень з розвідки та розробки родовищ — від створення геологічної моделі покладів вуглеводнів та моніторингу запасів до планування буріння, пошуку оптимальних шляхів розробки, аналізу роботи свердловинного фонду, включаючи оцінку ефективності методів інтенсифікації. Компанія заклала і пробурила п’ять із семи свердловин Мачухського родовища за даними постійно діючих геолого-технологічних моделей (ПДГТМ). Дані буріння підтверджують достовірність геологічної і гідродинамічної моделей, а розбіжність між прогнозами за ПДГТМ та фактичними даними експлуатації не перевищує 5%. Високі дебіти та стабільна робота свердловин — один із результатів такого підходу.

Директор з розвідки та розробки родовищ ДТЕК Нафтогаз Іван Гафич підкреслив: «Цифрові 3D-моделі родовищ дозволяють, в порівнянні з традиційним підходом, значно точніше врахувати зміни геометрії та параметрів покладів вуглеводнів у міжсвердловинному просторі, більш детально прогнозувати результати освоєння запасів, отримувати інтерактивний доступ до обробки даних і відображення будь-яких характеристик родовища і прогнозів у режимі реального часу. Такий метод дає змогу в стислі терміни проводити багатоваріантне моделювання для прийняття необхідних управлінських рішень».

Як зазначили голова та експерти ДКЗ, робота виконана на високому професійному рівні і заслуговує на позитивну оцінку. Перший приклад використання цифрових геологічних та гідродинамічних моделей ДТЕК Нафтогаз при захисті запасів показав, що цей підхід дозволяє більш достовірно проводити оцінку запасів родовища об’ємним методом та планувати його розробку. Експерти рекомендують всім нафтогазовидобувним компаніям застосовувати тривимірне моделювання при геолого-економічній оцінці запасів вуглеводневої сировини і зробити його використання обов’язковою виробничою практикою при підрахунку і апробації запасів родовищ нафти і газу в ДКЗ України.

Рена ДАРСАНІЯ