Вища якість очищення стоків та економія електроенергії: «Полтававодоканал» модернізує очисні споруди

Як підвищити якість очищення стічних вод і одночасно зекономити енергоресурс? Відповідь на це запитання знайшли на Затуринських очисних спорудах КП ПОР «Полтававодоканал». Там ввели в експлуатацію новий комплекс (так звані повітродувки) для системи аерації.

Основна суть така: після механічної очистки стоків відбувається їх біологічна очистка за допомогою активного мулу – це планктон, населений бактеріями та мікроорганізмами, які за допомогою кисню інтенсивно очищають стічні води, окислюючи органічні забруднення. Окислені органічні забруднення потім випадають в осад на вторинних відстійниках. Після споруд біологічного очищення стічні води очищаються приблизно на 98%, тобто залишкових забруднень залишається біля 2%. Далі вода доочищується на біологічних ставках.

Що ж до споруд біологічного очищення, то основний етап очистки стічної води відбувається саме там. А для забезпечення ефективної «роботи» активного мулу потрібен кисень, при чому не загальна його кількість, а те, скільки його розчиниться у воді: якщо недостатньо – якість очищення стоків погіршиться, якщо більше, ніж потрібно мікроорганізмам та бактеріям, – це зайві витрати електроенергії. Компресорна система, що подає стисле повітря до споруд біологічного очищення, введена в експлуатацію ще у 1967 році. Ефективно збалансувати її роботу дуже важко.

«Вночі стоків до очисних споруд надходить значно менше ніж удень, різну їх кількість маємо у різні пори року, навіть кількість опадів чи їх тривала відсутність має надзвичайно велике значення. Застаріла компресорна система «не вміє» реагувати на усі ці чинники. Нова ж повітродувна система – надсучасна, з датчиками рівня кисню. Тобто, ми виставили електроніку у потрібних нам параметрах, і вона буде автоматично в різних умовах підтримувати заданий режим. Це не лише значно підвищить якість очистки стоків, а і дасть змогу зменшити витрати електроенергії на 30 %», – пояснює головний технолог КП ПОР «Полтававодоканал» Олександр Ніколенко.

Після біологічної очистки утворюється осад, який з первинних та вторинних відстійників насоси перекачують на мулові майданчики. Там він за 3-4 роки зневоднюється і його вичищають. Проблему переповнення мулових майданчиків маємо по всій Україні. Один зі шляхів розв`язання цієї проблеми – прискорення процесу зневоднення осаду. Саме тому у Полтававодоканалі пристали на пропозицію української фірми «Екотон» випробувати їхню установку для зневоднення – шнековий дегідратор осаду.

«Якщо на мулових майданчиках волога з осаду випаровується кілька років, то наша установка робить це за кілька годин», – каже інженер-технолог фірми «Екотон» Владислав Попович.

Висновки щодо ефективності застосування установки для зневоднення осаду фахівці Водоканалу зроблять після її випробування на Затуринських очисних спорудах.

До слова, уже сухий осад – чудове добриво, яке можна використовувати у землеробстві.

Публікацію створено за матеріалами “Полтававодоканалу”