Вакцинувати українців розпочнуть вже наступного тижня

В Україні вакцинація від COVID-19 розпочнеться наступного тижня.

Про це заявив під час брифінгу міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

“Ми плануємо розпочати вакцинацію вже наступного тижня”, – розповів Степанов. Також він нагадав, плани МОЗ щодо початку вакцинації в лютому-березні 2021 року озвучили ще у вересні минулого року.

Разом із міжнародними експертами ВООЗ, розробили національний план вакцинації. Нагадаємо: на першому етапі будуть вакциновані люди з груп ризику за професійною ознакою або за медичними показниками, тобто мають супутні захворювання, або за віком – люди старше 60 років.

“Я впевнений у безпечності вакцин, які будуть в Україні, і звертаюся до кожного: масова вакцинація – це дуже важливо, це один з головних способів боротьби з COVID-19. Вакцина, яка надійде в Україну, буде безпечною. Не довіряйте маніпуляціям, не довіряйте фейкам, бо йдеться про збереження життя. Коли йдеться про ефективність вакцин, треба зрозуміти, якого ефекту ми хочемо досягти. Головне — щоб людина не померла від ускладнень (захворівши на COVID-19 — ред.), головне, щоб людина не мала важкого перебігу хвороби”, – запевнив Степанов.

Міністр зауважив, що зареєстровані в Україні вакцини розроблені згідно з міжнародними медичними стандартами, пройшли всі етапи доклінічних випробувань, першу, другу фазу клінічних випробувань, де з’ясовується саме безпечність вакцини, і мають проміжні результати третьої стадії клінічних випробувань.

“На третій стадії клінічних випробувань вакцина вже застосовується на великій кількості добровольців, яким робиться відповідне щеплення і з’ясовується її ефективність”, – сказав Степанов.

Читайте також: Фармацевтична компанія Sinovac подала заявку на реєстрацію в Україні вакцини проти COVID-19