Анастасія Ляшенко: «Вакцинувалася Covishield. Які б наслідки це щеплення не мало, готова їх розділяти разом зі всіма»

Рівно рік тому ВООЗ оголосила пандемію COVID-19 у світі. Майже три місяці минуло від часу, коли я перехворіла на коронавірус. Перебіг хвороби був середньої тяжкості. Лікувалася вдома. Була на зв’язку з лікарями. Температура трималася два тижні. Перші 4 доби були дійсно жахливими. Здавалося, не було жодного сантиметру тіла, яке б не боліло. Через два тижні здала повторний тест на ковід, він виявився теж позитивним, тому ще тиждень після цього залишалася вдома. Загалом лікувалася більше трьох тижнів. Через місяць після хвороби здала аналіз на антитіла, він був позитивним і їх, як сказала лікарка, було достатньо. Позавчора, рівно через місяць після першого аналізу, здала повторно і антитіл виявилося дуже мало. Це підтверджує думку медиків про те, що раніше антитіла трималися від трьох до шести місяців, а зараз ледве на три вистачає. Тому прийняла рішення вакцинуватися і попросила повідомити відразу, коли з’явиться залишкова доза відкритого препарату.

В дії зареєструвалася на вакцинацію майже два тижні тому. Сьогодні, як публічна особа і громадська діячка, отримала щеплення залишковою дозою, аби власним прикладом популяризувати щеплення в Україні.

Але судячи з того, що фактично щодня перебуваю в тій чи іншій лікувальній установі і надзвичайно опікуюся питаннями охорони здоров’я, можна записати мене в категорію медиків. А якщо серйозно, то тут питання навіть не в тому, до якої групи належу. Як ніхто інший, я знаю песимістичні настрої людей до вакцинації в області, тому власним прикладом хотіла показати, що це вакцина, якою будуть вакцинуватися всі: і бідні, і заможні, і чиновники, і прості люди. І які б наслідки це щеплення не мало, готова їх розділяти разом зі всіма.

До цього часу я не була прихильницею вакцинації. Ніколи раніше не вакцинувалася проти грипу чи інших хвороб за виключенням тих, що робили в дитинстві.

Але все, що довелося побачити і пережити разом з рідними, близькими друзями чи знайомими за цей рік, які хворіли на ковід і, деякі, на превеликий жаль, померли, вплинув на мої переконання. Дуже мало віри, що хвороба когось мине. Лише щеплення можуть вберегти здоров’я та зберегти життя.

Сім годин минуло після вакцинації. Почуваюся як завжди: втомлена, але щаслива — дякую Богу за кожен день та можливість щодня робити гарні справи.

Народний депутат України Анастасія ЛЯШЕНКО