Чому дорожчає цукор?

Від початку осені цукрові підприємства України підняли ціни на цукор більш ніж на 2 тис. гривень за тонну.«Подорожчання представники цукрових компаній пояснюють невисокою якістю цукрових буряків, що надходить на переробку, а також тим, що в даний час працює всього лише 9 цукрових заводів», — йдеться в повідомленні Agravery.com.

Найпомітніше змінилися ціни на ринках Раніше цукор у гурті продавали по 12,5 грн/кг. Зараз – від 17,5 грн. У магазинах кілограм коштує від 17 грн.

Аналітик асоціації цукровиків України “Укрцукор” Назар Михайловин пояснює також, що у 2012 році буряку посіяли менше, та й погодні умови були не дуже сприятливі для цукрових. У більшості регіонів початок сезону цукроваріння довелося перенести на пізніший термін. За його словами, підвищення ціни – явище тимчасове, бо у саме у жовтні починається запуск заводів. Всього їх діятиме 33 . Втім, поки що цінники у магазинах та ринках спростовують прогноз аналітика. Він також стверджує, що дефіциту цукру не передбачається :

« Прогнозують виробництво цукру в межах 1,2 мільйона тонн. Враховуючи перехідні залишки по заводам, дефіциту цукру на внутрішньому ринку не прогнозується. При споживанні у межах 28,8 кілограм на особу продукції більше, ніж достатньо” – стверджує аналітик.

Анна Єгоричева, менеджер однієї з Полтавських торговельних мереж каже – поки що підвищеного попиту на цукор немає. У полтавських магазинах левова частка – це цукор вітчизняного виробника.

«Нас запитують, чому дорожчає цукор, але не дуже часто – адже здорожчання продуктів, на жаль, давно стали звичним явищем. Виробники ж нам пояснюють – що цукрові буряки дуже «вибаглива» культура. Догляд за ними енергозатратний. І що вигідніше вирощувати ту ж саму сою чи рапс. Тому ми побоюємося, що скоро на полицях буде тільки імпортний цукор» – підсумовує Анна Єгоричева

Читайте також: Карантин може бути посилено